VIDEO: Dr Nikola Jordanov – Davanje krvi je najhumaniji čin solidarnosti sa ljudima kojima je život ugrožen

Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi se tradicionalno obeležava 11. maja, a od 2005. godine u svetu se 14. juna obeležava i Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Cilj obeležavanje je da se podigne pažnja javnosti o potrebama koje život znače, da se ukaže na značaj dobrovoljnog davanja krvi, postrebi da se obezbedi kontinuirano snabdevanje zdravstvenih ustanova neophodnim količinama bezbedne krvi, da se oda počast i priznanje svim dobrovoljni davaocima krvi koji svojim humanim i nesebičnim činom pomažu da se spase mnogi životi, kao i da se apeluje na mlade ljude da se priključe humanoj grupaciji dobrovoljnih davalaca krvi, a ujedno i podsticaj odgovrnima da daju podršku realizaciji postavljenih ciljeva. Ovo je za FAR rekao dr Nikola Jordanov, predsednik Crvenog krsta Dimitrovgrad.

Jordanov ističe da svaka osoba starosti od 18 do 65 godina koja je zdrava i kod koje se lakarskim pregledom i proverom krvne slike ustanovi da davanje krvi neće ugroziti ni davaoca ni primaoca može da daje krv. Naglašava da davalac krvi treba da je teži od 50 kilograma, da je dobrog opšteg stanja, da ima telesnu temperaturu ispod 37 stepeni, puls da se kreće u okvirima od pedeset do sto otkucaja u minuti, krvni pritisak da je u granicama normale i nalaz po sistemima da je uredan i dodaje da muškarci mogu da daju dragocenu tečnost 4 puta u toku godine, a žene 3 puta godišnje.

“Broj dobrovoljnog davanja krvi u našoj opštini iz godine u godinu opada. Nekada smo bili pozitivan primer svima i visoko se kotirali po broju davanja krvi, a sada smo malo ispod republičkog proseka. U 2022. godini imali smo 7 akcija dobrovoljnog davanja krvi u kojima su prikupljene 263 jedinice krvi. U prošloj godini u Pirotskom okrugu, Pirot prednjači sa 5,30 odsto, druga je Babušnica sa 4,48 odsto, Dimitrovgrad je na trećem mestu sa 2,64 odsto i nakraju je Bela Palanka sa 1, 44 odsto”, kaže Jordanov.

Prema njegovim rečima u ovoj godini u opštini Dimitrovgrad je planirano da se održe sedam akcija dobrovoljnog davanja krvi, od čega su dve akcije već realizovane i ukupno je prikupljeno 95 jedinica krvi – u prvoj akciji 53, a u drugoj 42.

“Naš grad još uvek može da bude ponosan na dobrovoljne davaoce krvi, iako broj davalaca iz godine u godinu opada. Građani se odazivaju svakoj akciji koju organizuje Crveni krst Dimitrovgrad u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša i pokazuju svoju nesebičnost i veliku humanost i na taj način nekima popravljaju kvalitet života, a nekima spašavaju živote”, navodi predsednik Crvenog krsta Dimitrovgrad.

Jordanov je čestitao svim davaocima krvi Nacionalni dan dobrovoljnog davanja krvi sa željom da ih zdravlje dugo služi i zahvalio im se što redovno daju krv. Apelovao je na zdrave ljude uzrasta od 18 do 65 godina da se pridruže humanoj porodici dobrovoljnih davalaca krvi i da pomognu onima kojima je krv najpotrebnija. Zahvalio se i svim volonterima Crvenog krsta, radnicima po ugovoru, Zavodu za transfuziju krvi u Nišu, lokalnoj zajednici i medijima što rade na promovisanju dobrovoljnog davalaštva krvi.

Opširnije u izjavi Nikole Jordanova.

Novinar: Aleksandar Todorov
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
2023.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar