Otvoren konkurs za EU nagradu za istraživačko novinarstvo za 2023. godinu

Javni poziv za Nagradu EU za istraživačko novinarstvo 2023, deo projekta „Jačanje kvalitetnog novinarstva na Zapadnom Balkanu i Turskoj II“, je otvoren. Nagrada ima za cilj unapređenje kvaliteta i profesionalizma novinarstva, kao i jačanje angažovanja građana u medijima.

Nagrada slavi najbolje istraživačke priče nastale u prethodnoj kalendarskoj godini i dodeljuje se u svih 6 zemalja Zapadnog Balkana (Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Kosovo, Severna Makedonija) i Turskoj, stoji na zvaničnom sajtu NUNS-a.

Po prvi put ove godine, uvodi se i regionalna nagrada za istraživačke priče sa regionalnim uticajem, na osnovu jasno definisanih kriterijuma.

Godišnji nagradni fond za Srbiju je 10.000 evra. Pored toga, nagradni fond za regionalna priznanja takođe iznosi 10.000 evra. Dodeljuju se tri najbolje priče godine, a iznos nagrada za nacionalne i regionalne nagrade je 5.000 (za prvo mesto), 3.000 (drugo) i 2.000 (za treće) evra.

Svaki kandidat/kinja može da bira da li želi da nominuje priču za nacionalni, regionalni konkurs ili oba, a ta mogućnost nudi se prilikom prijave. Jedan kandidat se može prijaviti sa više priča. Pobednici nacionalnih takmičenja u zemljama Zapadnog Balkana i Turske automatski postaju kandidati za regionalnu nagradu EU za istraživačko novinarstvo.

Organizator konkursa i realizator nagrade u Srbiji je Thomson Medija, organizacija sa višedecenijskim iskustvom u razvoju medija i promociji slobode medija na globalnom nivou.

Rok za podnošenje prijava je 20. jun 2023. do ponoći po srednjeevropskom vremenu.

Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi ga konzorcijum koji čine Balkanska istraživačka mreža – BIRN Hub, Centralnoevropski univerzitet (CEU) – Mađarska, Udruženje novinara (AJ) – Turska, Thomson Media (TM) – Nemačka, Univerzitet Goce Delčev Štip (UGD) – Severna Makedonija, Nezavisni sindikat novinara i medijskih radnika (SSNM) – Severna Makedonija, Asocijacija medija Jugoistočne Evrope (MASE) – Crna Gora i Balkanska istraživačka mreža Kosovo (BIRN Kosovo).

Više detalja na ovom linku.

Izvor i foto: NUNS / Thompson Foundation

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar