Propali pregovori poljoprivrednika i države, od utorka protesti

Poljoprivrednici apsolutno nikakav dogovor nisu postigli na današnjem sastanku sa premijerkom Anom Brnabić i od utorka će krenuti u proteste, navodi portal Agrosmart.

„Pregovora nije bilo, apsolutno ni jedna tacka nije razmatrana ni pomerena, pokušano je prebacivanje lopte da se uzme ratarima ili stočarima, tako da se samo jedni zadovolje. Pokušano je samo da se zavade stočari i ratari, što im nije urodilo plodom“, kažu poljoprivrednici iz Inicijative za opstanak poljoprivrede Srbije.

Pozivaju sve poljoprivrednike da u utorak u 12:00 sati budu na punktovima na kojima su bili na prošlim protestima.

Nedeljko Savić, predsednik Udruženja „Stig“ iz Požarevca, kaže da su poljoprivrednici izneli svoje zahteve, ali da nijedan nije ispunjen i da su primorani da od sutra u 9:00 sati krenu u proteste.

„Iskreno, nisam iznenađen odgovorom vlade. Da bi se ovo ispunilo i poljoprivreda krenula napred, potrebno je dosta novca. Nemamo razumevanje vlade i predstojećim akcijama pokušaćemo da skrenemo pažnju na nas”, rekao je Savić.

Ističe i da će protest biti organizovan kao protestna vožnja.

„Stajaće se pored puta, a posle toga uslediće jače mere. U prvom delu protesta nećemo maltretirati građane, stajaćemo pored puta”, kaže Savić.

On je pozvao sve poljoprivrednike da se pridruže protestu.

Agrosmart podseća da su zajedničkom odlukom svih potpisnika upućeni zahtevi u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vladi Republike Srbije:

1. Da se krene u pravcu formiranja najniže otkupne cene sirovog mleka na teritoriji Republike Srbije (formirati zaštitnu cenu koja će biti minimalno 78 dinara + PDV, što trenutno jeste cena koštanja mleka sa sadašnjom cenom imputa), koji će se kontrolisati na osnovu promene tri imputa koji su najznačajniji kada je u pitanju proizvodnja mleka na teritoriji Republike Srbije.
2. Subvencije po hektaru u minimumu 35.000 dinara po hektaru za sve prijavljene površine u RPG (ukinuti ograničenje do 20 hektara).
3. Premija za mleko minimalno 20 dinara po litru.
4. Referentnu cenu ratarskih kultura izjednačiti sa robnim berzama Budimpešta i Pariz.
5. Regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda u Srbiji prelevmanima na države EU i CEFTA sporazuma na sve mlečne proizvode u iznosima koji će dati rezultate i destimulisati uvoz.
6. Dizel gorivo za sve obradive površine bez akciza sa PDV-om 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara po hektaru za povrtarske kulture.
7. Regres za mlečne krave u iznosu 40.000 dinara po kravi.
8. Ukinuti naknadu za odvodnjavanje ( rešiti kao što je rešeno održavanje i investiranje svih javnih površina).

Poljoprivrednicima je nakon neuspešnog sastanka u Vladi Srbije i najave protesta ponuđen razgovor tokom popodneva sa predsednikom Srbije koji su oni odbili, javlja N1. Poljoprivrednici su, kako kaže, Dragan Kleut, predsednik Udruženja poljoprivrednika Banata, odbili taj predlog i ostaju pri tome da će u utorak da protestuju.

Đoka Ćurčić je ispred “Inicijative opstanak poljoprivrede”, kako prenosi RTS, precizirao da će protesti početi u utorak popodne, da će se održavati od Subotice do Kraljeva, a ako ne bude odgovora, da razmišljaju o tome da u četvrtak krenu za Beograd.

A. Todorov (Izvor: Agrosmart / N1 / RTS)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar