Fotograf FAR-a Ivo Tomov osvojio treću nagradu na konkursu “(Ne)briga o kulturnom nasleđu”

Mladi i talentovani fotograf i član omladinske redakcije FAR-a Ivo Tomov osvojio je treće mesto na konkursu pod nazivom (Ne)briga o kulturnom nasleđu. Prvu nagradu na ovom konkursu osvojila je Jovana Marković iz Pirota na temu kulturnog blaga nekadašnjeg Prvog maja, dok je druga nagrada otišla u ruke Mileni Milenković iz Paraćina za fotografiju iz Toplog Dola.

Pobednica Jovana Marković je u izjavi za FAR rekla da su je motivisali mozaici i skulpture iz Prvog maja.

“Na mojoj fotografiji je mozaik koji se nalazi u vrtiću Prvomajski cvet, mada ima i statua koja sam uslikala u fabrici “Prvi maj”. Ova nagrada za mene predstavlja motivaciju da dalje nastavim da se bavim fotografijom. Ja sam po zanimanju profesor matematike i fotografija mi predstavlja hobi”, navela je Marković.

Devetnaestogodišnji Ivo Tomov, koji je učenik IV razreda dimitrovgradske gimnazije je kazao za FAR da je svojim fotografijama hteo da predstavi ritual Poklade, odnosno ljude koji poštuju svoje običaje koji potiču iz paganskih doba.

“Pokušao sam da predstavim ljude koji čuvaju tradiciju i izrađuju oratnice pomoću štapa i sena. Oratnice se pale, a najmlađi u selu ih vrte u krug dok se ritual izvodi za proterivanje zlih demona i plodnu godinu tog mesta. Mene je fascinirao taj ritual i hteo sam da to na neki način dokumentujem kroz fotografije. Nagrada mi izuzetno znači zato što nemamo toliko konkursa u okolini i našem gradu i veoma mi je drago što sam baš ja jedan od nagrađenih. Zahvalio bih se organizatorima i sledeće godine ću se prijaviti ponovo na ovaj konkurs”, rekao je ovaj mladi fotograf, fotoreporter i snimatelj FAR-a.

Kustos Muzeja Ponišavlja Nenad Jovanović ističe za FAR da izložba fotografija (Ne)briga o kulturnom nasleđu više od 20 godina postoji i živi u Pirotu i dodao da je ove godine na konkurs pristiglo više od 150 radova.

“Imali smo učesnike iz cele Srbije i izabrali smo 32 najbolje fotografije i među njima tri pobedničke. Konkurs je apsolutno opravdao očekivanja. Bilo je tu zaista vrhunskih fotografija. Izložbu u srednjovekovnoj tvrđavi Kale zainteresovani posetioci će moći da pogledaju u naredne dve nedelje. Zahvaljujem se žiriju i svim učesnicima i ujedno bih pozvao sve zainteresovane da se prijave za sledeći konkurs koji će biti naredne godine”, rekao je Jovanović.

U sklopu ove tradicionalne izložbe fotografija otvorena je i izložba dečijih radova mališana iz Predškolske ustanove “Čika Jova Zmaj” iz Pirota.

Članovi žirija koji su ocenjivali fotografije bili su fotograf i fotoreporter FAR-a Stefan Pavić, kustos Muzeja Ponišavlja Nenad Jovanović i urednik portala Pirotske vesti Aleksandar Ćirić.

A. Todorov

Foto: Muzej Ponišavlja / Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar