Željko Bodrožić reizabran za predsednika NUNS-a, usvojen Proglas za poštovanje zakona u sferi medija

Željko Bodrožić ponovo je izabran za predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Na izbornoj skupštini održanoj 20. maja dobio je podršku 112 prisutna člana NUNS-a. Ujedno, Bodrožić je bio jedini kandidat koji je ispunio uslove za kandidaturu za predsednika tog novinarskog udruženja.

On se zahvalio na ukazanom poverenju i istakao da će se i u narednom periodu NUNS suočiti sa „narastujućim problemima na medijskoj sceni“ i najavio dalji aganžman na odbrani medijskih sloboda.

Obraćajući se pre glasanja na skupštini NUNS-a, Bodrožić je naveo da su u prethodnom mandatu podignuti kapaciteti Sekretarijata, prošireno je projektno delovanje, ojačana regionalna mreža partnerskih organizacija, kao i saradnja sa Evropskom federacijom novinara i drugim međunarodnim organizacijama. Kazao je da je utemeljeno partnerstvo sa organizacijama u Srbiji – Koalicija za slobodu medija.

Prema njegovim rečima, uprkos pritiscima i pretnjama koje doživljamo i kao pojedinci i kao Udruženje, uspeli smo da održimo i unapredimo organizaciju zahvaljujući i angažmanu brojnih članova i saradnika, ali i zahvaljujući temeljima koji su odavno postavljeni i očuvani u mandatima svih dosadašnjih predsednika i članova izvršnih organa i Sekretarijata.

Bodrožić je ukazao da je poslednje dve godine Sekretarijat NUNS-a obilazio lokalne novinare i involvirao ih u rad NUNS-a, ali i u razne obuke koje udruženje sprovodi. Jedan od zadataka, prema njegovim rečima, je jačanje mreže poverenika NUNS-a na lokalu i osnaživanje njihovog rada. On je istakao da je jedan od zadataka u nastupajućem periodu da što više mladih uzme učešće u radu NUNS-a, što kroz radna tela, što kroz obuke koje sprovodi ova organizacija.

Naveo je da je NUNS preuzeo lidersku ulogu među regionalnim novinarskim udruženjima, naročito nakon formiranja mreže Safejournalist, sa još šest zemalja Zapadnog Balkana, koja se pre svega bavi bezbednošću novinara, a kako je kazao na sledećoj sednici Izvršnog odbora NUNS-a naći će se odluka o još većoj autonomiji rada Centra za istraživačko novinarstvo (CINS), ali koja i dalje čuva osnivačku ulogu NUNS-a.

Najavljeno je da će do jeseni da se održi javna rasprava o izmeni Statuta NUNS-a koji bi onda bio usvojen na sledećoj sednici.

S obzirom da naredne godine NUNS obeležava 30 godina postojanja predloženo je da se formira Odbor za pripremu obeležavanja godišnjice. Ujedno, za sledeću godinu je najavljeno štampanje monografije o prvom predsedniku NUNS-a Draganu Nikitoviću.

Skupština Nezavisnog udruženja novinara Srbije usvojila je Proglas za poštovanje zakona u sferi medija.

Proglas NUNS-a za poštovanje zakona u sferi medija

Kritičke ocene i zahtevi javnosti u odnosu na rad Regulatora elektronskih medija (REM) i pojedinih pružalaca medijskih usluga sa dozvolama za nacionalno pokrivanje, koincidiraju sa kritikama i analizama stručne javnosti, medijskih udruženja i organizacija civilnog društva u dužem vremenskom periodu. Rezultat takvih konstatacija sadržan je i u Strategiji razvoja javnog informisanja u Republici Srbiji za period od 2020. do 2025. godine i u Akcionom planu koji proizilazi iz strategije.

Zbog neostvarivanja odredaba zakona i novinarskog kodeksa i zanemarivanja javnog interesa, a promocije političkog uticaja vlasti, partikularnih interesa pojedinih komercijalnih medija, neprimerenih sadržaja, neostvarivanja političkog i medijskog pluralizma, strateški dokumenti predviđaju isključivanje državnih organa iz predlaganja kandidata za članove Saveta REM-a i izbor novog Saveta, odmah posle usvajanja novog Zakona o elektronskim medijima, koji upravo treba da bude stavljen na javnu raspravu i uđe u proceduru usvajanja.

NUNS naglašava važnost doslednog ostvarivanja stavova medijske strategije što je najbolji način da se Regulator elektronskih medija privoli na ostvarivanje zakona. Od novog Saveta očekujemo podsticaj demokratskom, profesionalnom, etičkom javnom komuniciranju, a isključivanju svega nezakonitog, vulgarnog i štetnog.

Zahtevamo i da Ministarstvo za informisanje i telekomunikacije dosledno primenjuje zakonske odredbe u odnosu na štampane medije koji su u njegovoj nadležnosti.

Ovim aktivnostima može da se popravi medijska situacija, unapredi medijski sistem, smanje tenzije i doprinese kulturi javnog dijaloga i ukupnom demokratskom razvoju Srbije.

Izvor: NUNS

Foto: Cenzolovka / NUNS

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar