Nekoliko nagrada za dimitrovgradske glumce na festivalu u Lebanu

Teatar “Hristo Botev” iz Dimitrovgrada učestvovao je na 42. Međuokružnoj smotri amaterskih pozorišta jugoistočne Srbije, koja je od 22. do. 25. maja održana u Lebanu. Dimitrovgradski glumci su se predstavil sa dva komada “Orkestar Titanik” i “Patuljak i sedam Snežana” i osvojili nekoliko nagrada.

Organizator kulturnih aktivnosti Centra za kulturu Toni Aleksov kaže za FAR da je glumica Helena Stojanov dobila nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu na ovoj smotri, dok je njena koleginica Sonja Stanulova dobila nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu na festivalu. Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Hristini Nedevoj Mladenović iz Sofije.

Na smotri amaterskih pozorišta u Lebanu, omladinska scena dimitrovgradskog teatra predstavila se komadom “Patuljak i sedam Snežana” koji je po tekstu Stefana Caneva režirao Boris Lazarov.

Aleksov ističe da je Anđela Dimitrov dobila nagradu za najbolju žensku epizodnu ulogu, a Matej Igov za najbolju mušku epizodnu ulogu. Prema rečima Aleksova, ansambl predstave je dobio nagradu za najbolju kolektivnu igru, a predstava “Patuljak i sedam Snežana” je osvojila drugu nagradu na festivalu u konkurenciji dečijih predstava.

Aleksov kaže da je selektor festivala Aleksandar Volić u neformalnom razgovoru više puta ponovio da je predstava “Orkestar Titanik” dimitrovgradskog teatra bila najbolja na ovogodišnjoj smotri amaterskih pozorišta, ali da nije mogla biti nagrađena zato što je, kako kaže, reditelj predstave Stojan Mladenović profesionalac.

“Pravilnik o nagrađivanju i učešću nismo dobili, a ovo nije prvi put da nam se uskračuju nagrade iz nama nepoznatih razloga, tako da ćemo o daljim nastupima na smotri u Lebanu duboko razmisliti”, naveo je organizator kulturnih aktivnosti Centra za kulturu.

Pobednik 42. Međuokružne smotre amaterskih pozorišta jugoistočne Srbije je predstava “Sumljivo lice” iz Prokuplja, a u konkurenciji decijih predstava pobednik je komad “Petar Pan” Kulturnog centra iz Surdulice.

Na ovogodišnjem festivalu u Lebanu učestvovali su teatri iz Dimitrovgrada, Prokuplja, Žitorađe, Surdulice, Niša, Čačka i grada domaćina. Smotru je organizovao Dom kulture “Radan” pod pokroviteljstvom opštine Lebane.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić / Ivo Tomov

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar