Đedović: Objavljen javni poziv u okviru novog programa energetske sanacije

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da je ministarstvo objavilo javni poziv za jedinice lokalne samouprave i gradske opštine u okviru novog programa za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova, saopšteno je na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Đedović je navela da je novina to da će javni poziv za građane biti otvoren tokom čitave godine kako bi oni u svakom trenutku mogli da se prijave.

Ministarka je objasnila da je omogućeno da svi građani koji se opredele za više mera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima mogu kroz subvencije da pokriju i do 65 odsto troškova investicije.

Ona je ukazala na to da je javni poziv za jedinice lokalne samouprave otvoren do 23. juna i da se očekuje da gradovi i opštine, koji potpišu ugovore sa Ministarstvom, već tokom jula raspišu prvo javni poziv za privredne subjekte, a zatim da se tokom leta otvore i javni pozivi za domaćinstva.

U novom programu za energetsku sanaciju stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova tokom narednih pet godina očekujemo da će približno 50.000 domaćinstava moći da dobije subvencije, a da će ukupna ulaganja biti oko 50 miliona evra, rekla je Đedović.

Prema njenim rečima, novi program predviđa povoljnije uslove za ekonomski devastirana područja i opštine sa visokim nivoom zagađenosti vazduha.

Đedović je precizirala da je za ove opštine planirano minimalno učešće od 15, odnosno 20 odsto, dok će ostale jedinice lokalne samouprave, kao i do sada, pokrivati do 25 odsto troškova po domaćinstvu, Ministarstvo do 25, dok će 50 odsto troškova snositi sami građani.

Ministarka je uputila poziv svim jedinicama lokalne samouprave i građanima da se prijave jer je veoma važno da svi zajedno učestvujemo u energetskoj tranziciji, istakavši da je najjeftinija energija ona koja se ne potroši.

Naš cilj je da u ovom programu učestvuje što veći broj građana kako bi dobili mogućnost da smanje svoju potrošnju tako što će zameniti stolariju u domaćinstvu, poboljšati izolaciju krova i zidova, ugraditi efikasnije kotlove, solarne kolektore za toplu vodu ili postaviti solarni panel, naglasila je ona.

Đedović je poručila da se na taj način, uz podršku države i lokalnih samouprava, daje mogućnost svim građanima da smanje svoje troškove za energiju i doprinesu da kao država uspešno prođemo kroz proces energetske tranzicije.

Ministarka je navela da je u prethodnom periodu subvencije dobilo približno 20.000 građana, a da je ukupan iznos subvencije koje je obezbedila država zajedno sa jedinicama lokalne samouprave oko 2,7 milijardi dinara.

Ostvarene uštede energije su ekvivalentne proizvodnji toplotne energije gradske toplane u Nišu, a očekivano smanjenje emisija ugljen-dioksida je približno 103 hiljade tona godišnje, što je jednako godišnjoj emisiji 58.000 motornih vozila, zaključila je Đedović.

Izvor i foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar