Pojačana kontrola hrane životinjskog porekla na manifestacijama

Veterinarska inspekcija pojačala je nadzor i kontrolu hrane životinjskog porekla na svim manifestacijama u okviru mera za suzbijanje afričke kuge svinja (AKS), a organizatori od nadležnih dobijaju jasne instrukcije o uslovima koje moraju da ispune.

Kako javlja portal Agrosmart, veterinarska inspekcija će, kao i do sada, strogo kontrolisati meso koje se prodaje i biti prisutna na licu mesta svakodnevno, od prvog do poslednjeg dana održavanja događaja. Takođe, neophodno je da organizatori najkasnije 10 dana pre održavanja prijave manifestaciju.

Načelnica veterinarske inspekcije Ljiljana Ivanjac je izjavila da se tokom jeseni tradicionalno održava niz manifestacija, sajmova i vašara, koje nadzire i kontroliše veterinarska inspekcija i istakla da će sada biti posvećena posebna pažnja usled aktuelne epidemiološke situacije AKS.

Afrička kuga svinja je dijagnostifikovana u 15 oblasti Srbije, a veterinarska inspekcija je u okviru mera u borbi protiv AKS pojačala nadzor i kontrolu i na izložbama i sajmovima životinja.

„Bitno je da smo spremni da reagujemo u pojačanim akcijama, posebno sa nadzorom i kontrolom mesta u kome se održava manifestacija. Cilj veterinarske inspekcije je da manifestacija bude pod stalnim nadzorom sve vreme“, naglasila je Ivanjac.

Navela je da je Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova na celoj teritoriji zemlje uvelo kontrole transporta vozila koje prevoze žive životinje i hranu životinjskog porekla, a sve u svrhu pojačane kontrole zbog postojanja AKS.

„Na teritoriji cele zemlje za sve manifestacije Veterinarska inspekcija ima kalendar i već se znaju imena ljudi koji će biti na tim manifestacijama. Svi izlagači hrane životinjskog porekla moraju preko organizatora da unapred prijave učešće šefovima veterinarskih inspecija u okruzima gde je manifestacija“, rekla je Ivanjac.

Pored pojačane kontrole prodaje mesa na manifestacijama, Veterinarska inspekcija mesecima unazad kontroliše i pečenjare i objekte za promet hrane, piše Agrosmart.

Izvor: Agrosmart

Foto: Stefan Pavić (arhiva FAR-a)

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar