Preko 4000 dece iz Pirotskog okruga okupio Festival dečjeg dramskog stvaralaštva

Završna konferencija projekta “Culture bridging festival”, koji je okupio preko 4000 dece iz Pirotskog okruga, održana je u prostorijama Akademije tehničko-vaspitačkih strukovnih studija Odseka u Pirotu. Konferenciji su prisustvovali generalni konzul Republike Bugarske u Nišu Dimitar Canev, predstavnici lokalne samouprave, škola i vrtića koji su učestvovali u realizaciji projekta, javlja portal Pirotske vesti.

Navodi se da je festival dečjeg dramskog stvaralaštva okupio osnovce i decu iz predškolskih ustanova iz Pirota, Babušnice, Dimitrovgrada i Bele Palanke i da je projekat realizovan u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Republike Bugarske.

Generalni konzul Dimitar Canev je rekao je da je pokretanje ovakvog festivala značajno za Srbiju, a posebno za Pirotski okrug i da će se Ministarstvo spoljnih poslova Republike Bugarske uvek zalagati za ovakve projekte koji grade mostove. Canev očekuje da će ovaj događaj u perspektivi postati godišnji festival.

Rukovodilac Odseka Pirot ove Akademije i korodinator projekta Emilija Popović kazala je da je pokrenut kulturni aktivizam dece u predškolskim ustanovama i osnovnim školama u Pirotskom okrugu, istakavši da su sve opštine u okvurug izrazile želju da festival gostuje i u njihovim gradovima.

Predsednica Skupštine grada Pirota Daragana Tončić naglasila je da je festival pokazao sinergiju ustanova kulture čiji osnivač grad Pirot.

U okviru konferencije dodeljene su nagrade učesnicima projekta. Žiri u sasatavu Danica Mitić, glumica Pirotskog Narodnog pozorišta, prof. dr Mirjana Stanković Đorđević i Albena Milev, v. d. direktora Centra za kulturu je saglasan u oceni da je svako od učesnika zaslužio nagradu za trud, zalaganje i kvalitet predstava na festivalu.

Predsednica žirija Danica Mitić obrazložila je svaku nagradu ponaosob, te je žiri odlučio da za devet predstava u takmičarskom delu dodeli devet nagrada

Nagrade su podeljene za najbolju režiju, glumu, kolektivnu igru, najbolje pokrete, ples i dramski tekst”. Uručene su i posebne nagrade za najbolje mlade glumce i za najbolje predstave u celini.

Izvor i foto: Pirotske vesti

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar