Gitarski virtuozi “The Great Guitars” dolaze na Nišvil

Bireli Lagrene iz Francuske, Martin Taylor iz Velike Britanije i Ulf Wakenius iz Švedske, zajedno pod imenom “The Great Guitars”, predstaviće svoje umeće na niškom džez festivalu u subotu, 17. avgusta, saopštili su organizatori Nišvila.

Trojica višestruko nagrađivanih gitarista, kako kažu organizatori, donose briljantan program koji prikazuje majstorstvo sviranja gitare uz jake emocije, lucidan humor i svojevrstan muzički vatromet.

“Kombinujući Taylorov vitruozni “fingerpicking” (sviranje prstima desne ruke umesto trzalicom), sa Lagrenovom zadivljujućom tehnikom i Wakeniusovom neverovatnom svestranošću, njihovi nastupi uključuju solo, duo i trio izvođenja. Tokom bogatih karijera njih trojica su saradjivali, izmedju ostalih sa umetnicima u rasponu od Tommyja Emmanuela do Davida Grismana, od Donalda Fagena (Steely Dan) do Wynton Marsalisa, i Bonnie Raitt do Boba Dylana” – kažu organizatori

Bireli Lagrene je, kažu iz Nišvila, od 80-ih godina prošlog veka neprikosnoveni kralj džez gitare u celom svetu, bio je čudo od deteta koga su tada s pravom smatrali jedinim pravim naslednikom Djanga Reinhardta, a za poslednjih četrdesetak godina objavio je 39 albuma.

“Martin Taylor je svetski poznat kao najistaknutiji predstavnik „fingerpicking” sviranja džez gitare, sa rekordnih 15 britanskih džez nagrada, 10 najboljih albuma u SAD-u i Evropi, te zvanja „Member of the Most Excellent Order of the British Empire”, koje mu je dodelila Kraljica Velike Britanije” – kažu iz Nišvila.

Za Ulf Wakenius kažu da je izvanredni gitarista hvaljen i slavljen širom sveta, a između 1997. i 2007. godine držao je ono što je za gitariste možda bilo najprestižnije mesto u džezu – stolicu u kvartetu jednog najvećih jazz muzičara svih vremena Oscara Petersona.

30. jubilarni Nišvil džez festival održaće se od 15. do 18. avgusta u niškoj Tvrđavi.

Lj. F.

Foto: The Great Guitars promo

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar