VIDEO: Uručenjem priznanja Crveni krst obeležio Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Povodom 14. juna, Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, Crveni krst Dimitrovgrad i lokalna samouprava priredili su svečanost na kojoj su višestrukim davaocima dragocene tečnosti uručena prigodna priznanja za pokazanu humanost.

Nagrade plemenitim ljudima dodelili su dr Nikola Jordanov, predsednik Crvenog krsta Dimitrovgrad i Vesna Todorov, sekretarka ove organizacije.

Za 20 puta datu krv plakete su dobili Siniša Georgijev, Radmila Istatkov, Darko Dimitrov, Dušan Dimitrov, Goran Cenkov i Robert Petrov.

Nenadu Georgijevu, Elizabeti Georgiev, Emilu Petrovu i Pavlu Todorou uručena su priznanja za 35 puta datu krv, dok su za 50 puta datu krv priznanja dobili Nikola Antanasov, Zoran Hristov, Slavko Mitov i Mile Takov.

U izjavi za medije, Dejan Milev, zamenik predsednika Opštine Dimitrovgradu, zahvalio se prisutnima na zalaganju, nesebičnosti i podršci ljudima koji su u nevolji i dodao:

“Svake godine podržavamo akcije u suorganizaciji Crvenog krsta Dimitrovgrad. Dobrovoljno davanje krvi treba da se promoviše i podrži. Velika zahvalnost za vaše rezultate, a 25, 30, 40 godina davanja krvi je veliki pokazatelj vaše humanosti”.

Vesna Todorov, sekretarka Crvenog krsta Dimitrovgrad, zahvalila se u svoje ime i u ime Crvenog krsta prisutnima što se uvek odazovu akcijama davanja dragocene tečnosti.

Georgi Ilijev, koji je dao krv 75 puta, rekao je da krv daje od svoje 18. godine i poručio građanima da daju krv jer kap ove dragocene tečnosti nekome znači život.

Nikola Antanasov, koji krv dao 50 puta, izjavio je:

“Prvi put dao sam krv 1977. na radnoj akciji i posle toga redovno dajem krv. Motiv mi je pomoći ljudima koji su u nevolji. Poručio bih svima da to učine jer je to plemenit gest, a davanjem krvi postajemo bolji ljudi”.

Dr Nikola Jordanov je kazao da se 14. jun, Međunarodni dan dobrovoljnih davalaca krvi, obeležava od 2005. godine, na roođenja austrijskog lekara i biologa Karla Landštajnera.

“Dobrovoljni davaoci krvi su plemeniti i humani ljudi koji dajući deo sebe pomažu ljudima u nevolji. Cilj okupljanja je da se iskaže počast i zahvalnost dobrovoljnim davaocim, a s druge strane da se ukaže na značaj transfuzije krvi i apeluje na ljude koji mogu da daju krv. Što se tiče dobrovoljnog davanja krvi, postoji nacionalna strategija, a 40 davanja na 1000 stanovnika je cilj koji treba da se postigne. Na nivou republike postignut je prosek od 3,29%, a u Dimitrovgradu smo imali 7 akcija i 314 davanja, sa prosekom od 3,90%, dakle iznad republičkog proseka i još uvek se visoko kotiramo što nas raduje. Na nivou okruga postignut je prosek od 3,90%, Pirot je na prvom mestu sa 6,74%, zatim Babušnica sa 5,91%, a na kraju Bela Palanka sa 1,6%”, rekao je Nikolov.

Dodao je da su u ovoj godini organizovane dve akcije sa 99 davanja, a sledeća akcija je krajem ovog meseca i pozvao sve mlade i zdrave ljude da daju krv.

“Zahvalio bih se svim davaocima, volonterima, radnicima Crvenog krsta, lokalnoj samoupravi, Zavodu za transfuziju krvi i medijima sa kojima zajedno promovišemo i realizujemo dobrovoljno davanje krvi. Bez njihove nesebične podrške ne bismo mogli postići ove izvanredne rezultate”, istakao je predsednik Crvenog krsta.

Dobrovoljno davanje krvi ne samo da spašava živote, već i jača duh zajednice, podsećajući nas na značaj solidarnosti i nesebičnosti.

Svečanost organizovana povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi u Dimitrovgradu pokazala je koliko je važno prepoznati i nagraditi one koji nesebično pomažu drugima. Ovi heroji, koji redovno daju krv, svojim plemenitim gestom inspirišu sve nas da sledimo njihov primer i doprinesemo opštem dobru.

Novinar i snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
2024.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar