Dan Srbije u školi u Slivnici, pirotski đaci sa vršnjacima iz Bugarske uspostavili prijateljstva

Desetoro učenika Srednje stručne škole iz Pirota, u pratnji direktorke škole Marije Ćirić i nastavnica Ivane Vasić i Marije Gogić, bili su gosti vršnaka iz Profesionalne saobraćajne gimnazije iz Slivnice, opštine koja se nalazi u blizini srpsko-bugarske granice. Oni su organizovali Dan Srbije u svojoj školi, kome je prisustvovao i ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović.

Inicijatori druženja su učenici iz Slivnice, koji su gostima predstavili prezentaciju o Srbiji, njenim znamenitostima i prirodnim lepotama.

Jedna od učenica, inicijatora ove akcije Nikol Petrova kaže da je bila zadužena za predstavljanje manifestacije na srpskom jeziku, koga poznaje.

“Ja sam sa svojim drugarima napravila svojevrsno takmičenje u poznavanju srpskih tradicionalnih simbola. Inače jedina sam u školi koja razume srpski jezik, iako su u suštini slični. Na ovaj način želimo da premostimo sve razlike koje postoje između nas” – kaže Petrova.

Marija Ćirić, direktorka pirotske škole, kaže da je poseta Bugarskoj početak saradnje dve škole.

“Naši učenici su predstavili kulturu, tradiciju, turističke atrakcije naše zemlje, ali i pirotskog kraja, a nadamo se da će ova saradnja postati tradicionalna” – rekla je direktorka.

Njena koleginica iz Bugarske Olja Zareva kaže da su učenici sami inicirali održavanje Dana Srbije.

“Ideja da se održi ova manifestacija došla je od učenika koji su članovi Đačkog parlamenta, da napravimo Dan Srbije, jer svi slušaju srpsku muziku, idemo u Srbiju, Srbi dolaze kod nas, pa smo želeli da uspostavimo prijateljstva koja će večno trajati” – rekla je Zareva.

Ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović istakao je važnost takvih događaja i inicijativa i dodao da je to nešto što bi voleo da viđa svakodnevno.

“Veze među ljudima, narodima, su nešto najvažnije, posebno među mladim ljudima. Veoma je važno uspostavljati veze između mladih dve zemlje, jer tako ćete se bolje razumeti, učićete jedni od drugih, razbićete predrasude, koje ipak postoje. Kada ste zajedno, upoznaćete se, kada se upoznate, razumećete se, a kada se razumete međusobno, i ako bude nekim manjih problema, rešićete ih mnogo lakše” – rekao je Jović.

Pogledajte atmosferu sa ovog događaja koju je snimio portal Pirtoske vesti.

Lj. F.

Foto: Aleksandar Ćirić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar