VIDEO: Dinko Gruhonjić – Tokom privatizacije lokalna medijska scena je devastirana

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) organizovalo je od 17. do 19. juna u Novom Sadu manifestaciju “Nedelja medija” (Media Week). U fokusu su bili bezbednost novinara i medijskih radnika sa posebnim osvrtom na medije civilnog društva u lokalnim medijima i multietničkim sredinama.

Da li se lokalni mediji u Srbiji bore sa vetrenjačama, u kakvim uslovima rade, kako se finansiraju, sa kakvim sve oblicima diskriminacije se suočavaju i kako komuniciraju sa građanima su neka od pitanja kojima su umrežena iskustva lokalnih novinara, medija i civilnog sektora i inicijativa usmerenih na jačanje bezbednosti novinara, unapređenja profesionalnih standarda i zaštite javnog interesa

Među panelistima su bili stručnjaci za medijsko pravo, članovi Stalne radne grupe za bezbednost novinara, univerzitetski profesori, novinari lokalnih medija, predstavnici NDNV-a i NUNS-a i nevladinog sektora.

“Nedelja medija” je održana u okviru projekta “Otporni mediji civilnog društva za obnovu poverenja građana” koju NDNV organizuje uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Na “Nedelji medija” učestvovali su i predstavnici FAR-a – poverenica NDNV-a Danijela Apostolov Videnov i snimatelj Stefan Pavić.

U specijalnoj izjavi za FAR programski direktor NDNV-a i univerzitetski profesor Dinko Gruhonjić kaže da je bezbednost novinara veoma aktuelna tema s obzirom da situacija u Srbij postaje sve gora i gora i jako je važno da razgovaramo o tome na nivou jednog alarma za domaću i međunarodnu javnost. Navodi da sva istraživanja govore da Srbija vrtoglavo pada na lestvici medijskih sloboda i da je tokom privatizacije lokalna medijska scena devastirana.

Novinar i snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
2024.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar