Za vikend “Uspon na Ruj” – tradicionalni susret planinara iz Srbije i Bugarske na graničnoj planini

Po 15. put i ovog trećeg vikenda u junu opet će se na nadmorskoj visini od 1.706 metara okupiti planinari iz Srbije i Bugarske, na tradicionalnom “Usponu na Ruj”, graničnoj planini u opštini Babušnica.

Tradicija koja je počela 2010. godine nastaviće se i ove – u subotu, 22. juna, planinari će prepešačiti stazu dugu 21 kilometar, sa visinskom razlikom od 926 metara pri usponu i isto toliko pri silasku.

Okupljanje je zakazano za 8:30 u selu Rakita, dok se na stazu kreće u 9:15.

“Staza za planinare iz Srbije kreće iz sela Rakita (760 mnv) gde će se obaviti svečano otvaranje akcije. Od Rakite vrši se uspon na nešto oštriji vrh Rakitski kamen ili Vetren (1.456 metara), na srpsko-bugarskoj granici. Dalje se ka vrhu Ruj ide nekadašnjim graničnim patrolnim putem, a na planinski vrh istovremeno izlaze planinari iz Srbije i Bugarske, svako sa svoje strane, i druže se na vrhu Ruj” – saopštavaju organizatori.

Silazak sa Ruja i povratak u selo Rakita odvija se preko sela Vuči Del (1.200 mnv), od stare karaule grebenom spusta u Rakitu.

Kako objašnjavaju organizatori, na zahtev i po prijavi učesnika, formiraće se i grupa koja će se penjati samo do Rakitskog kamena, što je polovina predviđene dužine staze, a onda se vratiti u selo Rakita.

Po povratku sa staze za sve planinare je obezbeđen obrok, a završetak akcije planiran je u 19 sati.

Podsetimo, planina Ruj prostire se na granici Srbije i Bugarske, između sela Rakita u Srbiji i sela Ezdimirci u Bugarskoj.

Najviši istoimeni vrh visok je 1.706 metara, planina je uglavnom šumovita, dok su najviši delovi ogoljeni pašnjaci i odlični vidikovci.

U nedrima Ruja nalaze se i najuži kanjon u Srbiji, kanjon Zvonačke reke kod Zvonačke Banje, širok samo metar i po, i u svetu čuveno Trnsko ždrelo, kanjon reke Jerme u Bugarskoj.

Lj. F.

Foto: PK Ruj 1706

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar