Nevenka Kostadinova iz Bosilegrada među “100 uspešnih poslovnih žena” u Srbiji

Na nacionalnom konkursu Pošte Srbije i Privredne komore, među “100 uspešnih poslovnih žena”, našla se i preduzetnica Nevenka Kostadinova iz Bosilegrada. Ona za FAR kaže da joj ta nagrada, iako nije finansijska, znači puno, a da je biti preduzetnica u maloj, tradicionalnoj sredini pravi izazov.

Kostadinova je po obrazovanju diplomirana hemičarka, bila je narodna poslanica i član Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine, a sa suprugom decenijama vodi dve firme u Bosilegradu.

Za novo priznanje koje je dobila kaže da je nagrada za sav trud koji ulaže.

“Svaki put kad dobijem bilo kakvo priznanje ili nagradu iz oblasti biznisa meni je to zadovoljstvo i obaveza da radim još više i bolje. Nagrada nije novčana, ali znači puno” – kaže Kostadinova.

Sa suprugom su godinama u privatnom preduzetništvu, a nadaju se da će njihova deca nastaviti da rade u porodičnim firmama i da bi ubrzo mogli i da preuzmu posao.

Trenutno zapošljavaju više od 100 radnika, a indirektno u firmi koja se bavi preradom drveta upošljavaju još najmanje 50 kooperanata.

Voditi privatan biznis u Bosilegradu kaže da nije nimalo lako.

“Svuda je teško, ali nama je najteže, imajući u vidu položaj gde se nalazimo. Nerazvijena, devastirana sredina, udaljena od saobraćajnica i infrastrukture. Imamo odliv mladog i radno sposobnog stanovništva. Bezbroj je problema, ali svaki problem pretvaramo u izazov” – kaže ona.

Njoj je, kao ženi preduzetnici, još teže da upravlja firmom u takvoj sredini.

“Male sredine, kao što je naša, su tradicionalne i patrijahalne, žena ima sve one uloge koju ima oduvek, domaćica, majka i supruga, a kada je i preduzetnica onda je to stvarni izazov” – kaže Kostadinova.

Pobednicama na konkursu Pošta Srbije obezbedila je besplatnu prezentaciju poslovanja u poslovnicama širom zemlje, a u saradnji sa Prvirednom komorom Srbije, ove godine prvi put su obezbeđene edukacije koje pokrivaju najaktuelnije teme iz vođenja i kreiranja biznisa.

Lj. F.

Foto: Privatna arhiva Nevenke Kostadinove

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar