Objavljeni konačni rezultati raspodele učenika po školama i profilima

Ministarstvo prosvete saopštilo je da su konačni rezultati raspodele učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima objavljeni 29. juna na portalu Moja srednja škola, dva dana ranije nego što je to predviđeno Kalendarom, navodi se na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović poželela je svim učenicima uspešan upis u srednje škole i dalji nastavak školovanja, i istakla da su Ministarstvo prosvete i Vlada Srbije omogućili dodatne resurse i podršku za veću efikasnost i kraće rokove za dobijanje informacija o rezultatima.

Đukić Dejanović je naglasila da je ranija objava rezultata raspodele učenika po obrazovnim profilima ostvarena zahvaljujući unapređenju informacionog sistema i procesa za realizaciju završnog ispita i upisa u srednje škole.

Ministarka je predočila da je u prvom krugu raspoređeno 59.091 učenika, pri čemu je u jednu od prve tri želje raspoređeno 81,43 odsto učenika, što je dobar rezultat, jer su učenici i njihovi roditelji ili drugi zakonski zastupnici dobro sagledali uspeh i ostvarene bodove na završnom ispitu.

Đukić Dejanović je ukazala na to da je po prvom opredeljenju raspoređeno 35.863 učenika, po drugom 8.147 i trećem 4.163 učenika, dodavši da su najtraženiji obrazovni profili u područja rada zdravstva i socijalne zaštite u medicinskim školama.

Prema njenim rečima, u četvorogodišnje obrazovne profile upisano je ukupno 48.966 učenika, od čega u gimnazije 15.108, dok je u trogodišnje obrazovne profile upisano 10.125 učenika.

Ona je navela da posle prvog upisnog kruga, 1.524 neraspoređena učenika ima mogućnost da se u drugom upisnom krugu upiše na preostala slobodna mesta, pri čemu je u četvorogodišnjim profilima preostalo 7.866 mesta, dok je u trogodišnjim taj broj 3.783.

Upis u srednje škole moći će i ove godine da se obavi potpuno elektronskim putem, i iz inostrastva, korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula, ili odlaskom u srednju školu.

U utorak, 2. jula, učenici koji nisu raspoređeni u prvom upisnom krugu moći će preko portala Moja srednja škola ili neposredno u osnovnoj školi da predaju listu opredeljenja, dok će 3. jula biti objavljen raspored učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima u drugom upisnom krugu.

Svi oni učenici koji iz zdravstvenih i objektivnih razloga nisu polagali završni ispit u junskom roku, moći će to da urade 14, 15. i 16. avgusta, stoji na sajtu Vlade.

Izvor: srbija.gov.rs

Foto: arhiva FAR-a

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar