VIDEO: Bojan Antić predstavio Dimitrovgrađanima svoje skulpture u drvetu

U galeriji “Metodi Meta Petrov” u Dimitrovgradu sinoć je otvorena izložba skulptura u drvetu pod nazivom “BI AGONIJA” autora Bojana Antića iz Bele Palanke.

U razgovoru za portal FAR Antić je rekao da mu je ovo druga po redu samostalna izložba i da je za njega velika čast i zadovoljstvo što ima priliku da se predstavi sa svojim skulpturama u Dimitrovgradu. Navodi da inspiraciju za svoje radove nalazi u prirodi, a drvo je, kako kaže, nešto što ga oplemenjuje. Takođe, ističe da bi se jedna skulptura uradila potrebno je dosta truda i napora.

“Ja sam u detinjstvu imao talenat za crtanje, a ovom vrstom umetnosti počeo sam da se bavim sasvim slučajno pre jedno 5-6 godina. U trenucima mog nekog rastrojstva i teškog načina života u drvetu sam našao toplinu, ono me je smirilo i inspirisalo da radim i stvaram”, kazao je Antić.

Bojanov rad u drvetu nije puko podražavanje prirode, već istančani osećaj za prepoznavanje nevidljivog. Iskonska bol, očaj, ljubav, nada, sreća, sva ona osećanja koja čoveka čine čovekom, nedvosmisleno se uočavaju na njegovim skulpturama. Sami nazivi: Ranjeno srce, Ptice poj, Plamen radosti, Jecaj, Izbledela sećanja govore jezikom bliskim svakom ljudskom biću. Prateći prirodnu formu drveta, služeći se samo ručnim alatom pri izradi skulptura, Bojan Antić dostiže visok estetski nivo, piše u katalogu za izložbu istoričar umetnosti Mila Jovanović.

Svi zainteresovani mogu pogledati izložbu do 16. jula.

Pogledajte razgovor sa Bojanom Antićem koji je uradila ekipa FAR-a.

Novinari: Stefan Pavić / Aleksandar Todorov
Snimatelj i montaža: Stefan Pavić
Odgovornu urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
2024.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar