VIDEO: Ratko Stavrov – Budućnost Dimitrovgrada zavisi od budućnosti granice

U četvrtoj epizodi najnovijeg dvojezičnog TV serijala FAR-a „Caribrod iz mog ugla“ učestvuje istaknuti dimitrovgradski pisac i profesor srpskog jezika i književnosti Ratko Stavrov.

Rođen je 1963. godine u Splitu, a školovao se u Smederevu i Sarajevu. Piše i objavljuje prozu i poeziju i zaposlen je kao nastavnik u Gimnaziji “Sveti Kirilo i Metodije” u Dimitrovgradu. Zanimaju ga muzika i film i amaterski se bavi fotografijom. Planira da se u godinama koje dolaze posveti uzgajanju biljaka, kulinarstvu i praćenju dostignuća svojih prijatelja. Majka mu je iz Hrvatske, a otac poreklom iz dimitrovgradskog sela Barje. Za sebe kaže da pripada književnosti dijaspore.

Stavrov u emisiji govori o prošlosti Dimitrovgrada i prvom susretu sa ovim krajem kada se kao mali radovao bojama žita, suncu i lepim uspomenama na selu. Grad 50-ih godina zna po pričama kada su mladi bili potpuno nezaustavljivi i čvrstvo verovali da im škola daje vizu za bolju budućnost. Smatra da je to industrijski gradić u pokušaju početkom 70-ih godina i da urbana socijalizacija koja se nije desila nije veliki sudbinski gubitak, kao i da du se ljudi vratili svojim korenima koji su ruralni.

On priča i o današnjici, o fascinaciji materijanim i o bagatelisanju svega nematerijanog. Po njemu ovde je puno nepoverenja i postoji socijalno raslojavanje, vidi važnost u proizvodnji hrane i u saobražavanju sa klimatskim promenama. Govori o materijalnom i o duhovnom simbolu grada, a za njega je Borovsko polje veliki potencijal. Kaže da budućnost Caribroda zavisi od budućnosti granice i da treba imati više poverenja u vlastite potencijale.

Pogledajte četvrtu epizodu serijala „Caribrod iz mog ugla“ pod nazivom „Ratko Stavrov na Dvomostovlju“.

Novinar: Sergej Ivanov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
2024.

Napisao/la

Сергей Иванов е роден през 1975 година в Димитровград (Цариброд). Завършва Факултет по ветеринарна медицина и професионални курсове по опазване на околната среда, биологично производство и исползване на партиципативни методи в развитие на селските райони. Учредител е на природонаучно дружество „Натура Балканика”, както и на сдружението за развитие на биологично производство „Биобалкан”. От 2002 година активно участва в провеждане на много проекти в сферата на развитие на селските райони и особено в областта на опазването на местните породи домашни животни. Като студент е сътрудник на „Независне новине“ от Баня Лука. Автор е на няколко научни статии за опазване на генетични ресурси и документални филми за местните породи домашни животни. Със супругата си и двете деца отглежда магарета и овце във ферма край Цариброд. От 2018 година работи като журналист-сътрудник на портал ФАР.

Bez komentara

Ostavi komentar