Aranđelovčanin apsolutni pobednik prvog Međunarodnog festivala rakije u Bosilegradu

Pobedama u 3 kategorije – šljiva, dunja i voćne rakije, 79-godišnji Stojan Tasić iz Aranđelovca apsolutni je pobednik festivala rakije “Džanka da bile”, koji se po prvi put održao u Bosilegradu. Među pobednicima je i predsednik Opštine Vladimir Zaharijev, čija je rakija od jabuke osvojila prvo mesto u svojoj kategoriji.

Aranđelovčanin je prvak Srbije u proizvodnji najbolje šljivovice 12 godina zaredom, a pored rakije od najpopularnijeg voća, u Bosilegradu je prvo mesto osvojio u još dve kategorije.

Najbolji liker i travaricu na festivalu imao je Predrag Pavlović iz Vladičinog Hana, prvo mesto za kruškovaču osvojio je Mile Radojičić iz Surdulice, za lozu Borče Cvetanov iz Štipa u Severnoj Makedoniji, a za specijalne rakije Toše Aleksandrov iz Bosilegrada.


Predsednik Opštine Vladimir Zaharijev, koji je pobednik u kategoriji rakije od jabuka, rekao je da je festivala rakije u Bosilegradu jedini južnije od Niša, a da je ideja potekla od sugrađana i zamenika predsednika Stefana Stojkova, koji učestvuju na takvim takmičenjima u drugim gradovima.

“Učešće na našem festivalu bilo je besplatno i ovo je jedino takmičenje rakije u Srbiji bez kotizacije. Hvala svim učesnicima, a posebno mi je drago što je veliki broj njih iz drugih gradova” rekao je predsednik Opštine.

Pobednici su dobili pehare i robne nagrade, dok su svi učesnici nagrađeni medaljama i zahvalnicama.


Za takmičenje je pristiglo 130 uzoraka rakije, od kojih je polovina iz bosilegradskog kraja, a ostali iz unutrašnjosti zemlje, Bugarske, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Kvalitet rakije ocenjivao je prof. dr Ninoslav Nikićević za Beograda, doajen srpske rakijaške scene i predsednik svih velikih festivala u zemlji i regionu, koji je održao i predavanje na temu “Proizvodnja voćnih rakija visokog kvaliteta”.

Lj. F.

Foto: NRTV – Bosilegrad

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar