Od 1. septembra sertifikati i potvrde preko kompjutera

   Miloš Tomić, v.d. direktora Uprave carina i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije potpisali su Sporazum o saradnji dveju institucija, koji će unaprediti razmenu informacija i elektronskih dokumenata, olakšati i pojeftiniti poslovanje privrednicima od 1. septembra.

   Vršilac dužnosti direktora Uprave carina Miloš Tomić zahvalio je PKS na uspešnoj saradnji koja traje dugi niz godina i istakao da je sporazum kruna razgovora započetih još 2013. godine, sa ciljem da se kreira ambijent za poslovanje u kojem će privreda jednostavnije funkcionisati.

   „Ovo je prvi sporazum koji Carina potpisuje sa jednom nacionalnom asocijacijom i uveren sam da će doprineti unapređenju opšteg poslovnog ambijenta u Srbiji”, istakao je Tomić i dodao da Uprava carina želi da bude servis i partner privredi.

241

   Elektronska razmena informacija i dokumenata između PKS i Uprave carina olakšaće, osavremeniti i ubrzati poslovanje privrednika, istakao je Marko Čadež i ukazao da će sporazum, koji je proistekao iz vrlo konkretnog i konstruktivnog rada dve institucije,  obezbediti da privrednici  u elektronskoj formi dobijaju uverenje o domaćem poreklu robe, kao i da od carine brže dobiju odgovor po zahtevu o postupku oplemenjivanja.

   Predsednik PKS najavio je da će od 1. septembra privrednicima, uz kompletnu carinsku tarifu u elektronskoj formi, koja lako može da se pretražuje, biti na raspolaganju i oko 20 potvrda, uverenja, mišljenja i sertifikata, koje će predstavnici kompanija moći da dobiju u elektronskoj formi, naručujući ih iz svojih kancelarija. Umesto da dolaze u Beograd da bi nabavili određeni  dokument u papirnoj formi, zahvaljujući novom setu elektronskih usluga, biće im omogućeno da izbegnu procedure za koje im je bio potreban čitav dan, objasnio je predsednik PKS.

242

   Privredna komora Srbije godišnje izda oko 120.000 dokumenata, a u elektronskoj formi biće dostupne tri grupe potvrda, uverenja, mišljenja i sertifikata, među kojima je osam potvrda i uverenja za  poslovanje u Srbiji, osam uvozno-izvoznih dokumenata, kao i elektronski sertifikati, precizirao je Čadež i napomenuo, da je ovaj projekat, kroz konkretno investiranje i rad na softverskim rešenjima podržala Nemačka vlada, odnosno GIZ – Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju.

Izvor: Uprava carina Republike Srbije

Написал/ла
Без коментар

Sorry, the comment form is closed at this time.