Sjajni holandski sastav Yuri Honing Acoustic Quartet stiže u Niš

   Kvartret koji predvodi holandski saksofonistaYuri Honing, sigurno jedan od najznačajnijih evropskih muzičara – nastupiće na predstojećem Nišvilu, u nedelju 14. avgusta. Članovi sastava su još i klavirista Wolfert Brederode, bubnjar Joost Lijbaart  i islandski kontrabasista Gulli Gudmundsson. Ovaj nastup se realizuje uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji.

   Prema uticajnim publikacijama “Penguin Guide to Jazz on CD” i “Oxford Introduction to jazz” Yuri Honing je jedan nod najznačajnijih džez muzičara u zemlji koja ima izuzetno jaku džez scenu. Nastupao je u preko 90 zemalja širom sveta, a njegova diskografija broji 40 albuma. Na impresivnom spisku velikana svetske scene sa kojima je nastupao su i Pat Metheny, Charlie Haden, Kurt Rosenwinkel, Ibrahim Malooff, Craig Taborn, Paul Bley… Godine 2001. dobio je nagradu the “Edison Jazz Award” (holamdski  Grammy) za album “Seven”, a na kojem sviraju Paul Bley, Gary Peacock i Paul Motion, a 2012 – “Boy Edgar Prize” – najznačajnije džez priznanje u Holandiji.

323

   Yuri Honenig je pažnju svetske jazz javnosti skrenuo pažnju još  1996. godine kada je sa svojim triom objavio album “Star Tracks”. Još tada je njegov stil ocenjen kao “izuzetno originalan miks džeza, pop muzike i nezapadnjačkih muzičkih tradicija”. Takođe je snimao i nastupao sa legendom holandskog džeza ili, kako ga često nazivaju “kumom holandske improvizovane muzike” Mišom Mengelbergom, predvodio grupu “Orient Express” koja se bazirala na fuziji džeza i tradicionalne muzike Srednjeg istoka, sa pijanistkinjom Norom Mulder snimio ciklus Šuberetovih pesama “Zimsko putovanje” (u originalu napisane za klavir i glas), kao i album u pratnji orkestra koji je kao dirigent i aramžer vodio Vince Mendoza. Londonski “Times” je još pre nekoliko godina konstatovao da je Yuri Honing “ jedan od najkreativnijih i najhrabrijih saksofonista u ovom trenutku”.

   Kvartet koji vodi poslednjih nekoliko godina imao je turneje i nastupao na značajnim festivalima širom Evrope, Azije i Južne Amerike.

324

   Početkom 2015. godine Quartet je objavio album “Desire” – najličniji Honingov album, a pod iticajem džeza, duhovne muzike, savremene pop muzike i moderne umetničke muzike. “Desire” ne samo da je od strane stručne javnosti  proglašen za najbolji jazz album godine već je i najprodavaniji album u Holandiji, a zvaično priznanje je usledilo početkom ove godine kada je Honing za  “Desire” dobio još jednu nagradu “Edison Jazz Award”.

   https://www.youtube.com/watch?v=4zisc3JymlQ   Desire   – live

   https://www.youtube.com/watch?v=fcpX4YX2_tk    Desire – studijska verzija

   https://www.youtube.com/watch?v=EBWEtUBUOzk   Yuri Honing Acoustic Quartet live in Japan

Izvor: Nisville Jazz Festival

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Sorry, the comment form is closed at this time.