Folkloristi SD “Mladost” osvajači prvog mesta u nadigravanju na festivalu u Sandanskom

   Članovi folklornog ansambla Sportskog društva „Mladost“ iz Bosilegrada osvojili su prvo mesto u nadigravanju na Međunarodnom folklornom festivalu „Mladost Balkana“ u bugarskom gradu Sandanski.

   Ovaj balkanski omladinski festival okupio je više od 500 igrača, pevača, slikara, fotografa i studenata iz 15-ak balkanskih i evropskih zemalja. Bosilegradsko folklorno društvo nastupilo je na dve večeri festival sa koreografijama – igre iz jugoistočne Srbije, igre iz Bosilegradskog krajišta i Šopska trojka. Takođe, mladi pevač Dobri Milanov oduševio je sve prisutne učesnike festivala pesmama „Usnila je dubok sanak“ i „Ajde Jano“ .Tradicionalno je organizovan svečani defile, na kome su učesnici obučeni u narodne nošnje nosili grozdove u rukama, jer je vinova loza zaštitni znak ovog grada. 

218

   Specijalana atrakcija večeri bilo je i nadigravanje parova, gde su članovi SD „Mladost“,  Dobri Milanov i Martina Milanov, u konkurenciji 4 balkanskih zemalja osvojili prvo mesto. Nakon pobede, bosonogi su gazili grožđe u drvenom buretu, što predsavlja tradicionalni način pripreme vina.

219

   Pored mnogih aktivnosti , članovi sekcije SD „Mladost“ su zajedno sa svim učesnicima obišli Roženski manastir posvećen rođenju Bogorodice i stari grad Melnik.

   Učešće na ovom festivalu obezbedila je opština Bosilegrad. 

220

Izvor i foto: Sportsko društvo „Mladost“

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар