UNS: Lokalne samouprave da budžetima za 2017. godinu izdvoje najmanje 2 odsto za medije

   Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva lokalne samouprave da iz svojih budžeta za narednu godinu izdvoje najmanje 2 odsto za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa. UNS ističe da su lokalne i gradske vlasti ove godine izdvojile oko 1 odsto iz budžeta za sufinansiranje medijskih projekata, što je nedovoljno za funkcionisanje lokalnih medijа.

   U ovoj godini je najviše sredstava izdvojio Grad Beograd, 90 miliona dinara koje je raspodelio tek sredinom decembra. Među rekorderima u izdavanju sredstava za medije u 2016. godini su i Grad Niš (68 205 000), Grad Novi Pazar (169 639 200 za tri godine) i Novi Sad (55 520 000).

   UNS podseća da od 2014. godine opštine i gradovi treba da prilikom pravljenja budžeta izdvoje novac za medijske projekte. UNS sa žaljenjem ističe da u Zakonu o javnom informisanju ne postoje sankcije u slučaju da lokalne samouprave ne raspišu konkurse i da nije propisan minimum za izdvajanje novca iz budžeta za projektno finansiranje javnog interesa u oblasi javnog informisanja.

Izvor: UNS

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар