NUNS i NDNV: Novac građana za kvalitetne medijske projekte, a ne za stranačku propagandu!

   Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izražavaju zadovoljstvo zbog toga što veliki broj lokalnih samouprava ubrzano raspisuje konkurse za medijske projekte, ali i upozoravaju da novac građana mora da bude usmeren ka najkvalitetnijim medijskim projektima, a nikako za predizbornu, odnosno stranačku propagandu.

   NUNS i NDNV pozivaju organe upravljanja koji raspisuju medijske konkurse da čitav proces sprovedu striktno se pridržavajući zakonskih i podzakonskih odredbi, a da u komisiju za procenu vrednosti projekata imenuju odista nezavisne i stručne medijske radnike koje su predložila relevantna novinarska i medijska udruženja, a ne osobe bez integriteta koje će samo sprovoditi prethodno donete odluke, kao što je to, nažalost, u prethodnom periodu često bio slučaj.

   Apelujemo na novinarska i medijska udruženja da u komisije kandiduju samo stručne i visokomoralne osobe koje nisu i ne mogu biti u sukobu interesa, a pozivamo i međunarodne organizacije da se aktivnije uključe u praćenje celokupnog procesa.

   NUNS i NDNV pozivaju i građane i civilne organizacije da se aktivno uključe u proces kontrole procesa dodele sredstava za medijske projekte i kontrolu rada nezavisnih komisija, kako bi se smanjila mogućnost za nove zloupotrebe konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja, a građani i nevladine organizacija trebalo bi takođe da se aktivnije uključe i u vrednovanje realizovanih projekata, odnosno da li su oni i odista realizovani i da li su bili u javnom interesu.

   Ohrabrujemo predstavnike civilnih organizacija i da prisustvuju radu stručnih komisija, u cilju nadgledanja njihovog rada, i žao nam je što u prethodnom periodu nije bilo više interesovanja za ovaj vid monitoringa. To, naravno, ne znači da monitori treba da ugrožavaju nezavisan rad komisije.

   Nezavisno udruženje novinara Srbije

   Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Izvor: NUNS

Foto: pixabay.com

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар