Akcija “Pluton 2”: Uhapšeno 47 osoba

   Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u nastavku akcije na suzbijanju krivičnih dela pranja novca, finansijskog kriminala i korupcije, posebno vezano za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, uhapsili su 47 osoba i podneli krivične prijave u redovnom postupku protiv 19 lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više koruptivnih krivičnih dela, dok se za dve osobe traga.

   Akcija „Pluton 2“ sporovedena je u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Zrenjaninu, Subotici, Valjevu, Smederevu, Jagodini, Užicu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Leskovcu, Vranju, Pirotu, Prokuplju i Novom Pazaru, a osumnjičeni se terete da su od 2005. godine do danas izvršili više krivičnih dela kojima su budžetima Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine, grada Beograda i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od 1.896.090.232,00 dinara, odnosno preko 17,5 miliona evra.

   Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična dela poreska utaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba službenog položaja, nenamensko korišćenje budžetskih sredstava, pronevera, falsifikovanje službene isprave, prevara i teška krađa.

   Među uhapšenima su bivši rukovodilac Odeljenja za prehrambene proizvode u Republičkoj direkciji za robne rezerve, bivše odgovorno lice Doma zdravlja “Dr. Milorad-Mika Pavlović” u Inđiji, lekar, građevinski inspektori, matičari, investitori i bivša i sadašnja odgovorna lica više pravnih lica.

   Izvršenjem ovih krivičnih dela oštećeni su budžet Republike Srbije, Republička direkcija za robne rezerve, Republička direkcija za vode, Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj AP Vojvodine, Klinički centar Vojvodine, Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, Nacionalna služba za zapošljavanje, Budžet grada Beograda, JP ”Srbija šume”, Dom zdravlja ”Dr. Milorad-Mika Pavlović”, Sindikalna organizacija samostalnog sindikata JP ”Gas”, AMSS Gas-petrol, “, akcionari AD ”Alfa Plam” iz Vranja, kao i više pravnih i fizičkih lica.

   Policija u Pirotu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsila je S.T. (1973), M.I. (1974) i lekara S.K. (1965),  dok će krivičnom prijavom biti obuhvaćena još jedna osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili više krivičnih dela prevara i falsifikovanje isprave.

   Osumnjičeni su od januara 2016. godine do hapšenja, počinili nekoliko prevara na štetu više od 30 fizičkih lica sa područja Pirota.

   Sumnja se da su uz novčanu nadoknadu od 300 do 4.000 evra, dovodili u zabludu oštećene da će ih zaposliti u jednom privrednom društvu, vrtiću u Pirotu i nekim osnovnim školama u tom gradu, a nekima od njih izdavali su i uverenja o lekarskom pregledu, iako pregleda nije bilo.

   Osumnjičeni su sebi pribavili protivporavnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 4.266.000,00 dinara.

Izvor: PU Pirot

Foto: mup.gov.rs

Тагове на публикацията
Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар