Nastavlja se pisanje istorije planinarstva: Osnovano Planinarsko društvo „Preslap“ iz Niša

U velikoj sali Skupštine Grada Niša večeras je održana osnivačka Skupština Planinarskog društva „Preslap“ iz Niša. Jedna lepa i davnašnja zamisao od strane najaktivniji planinara i planinarskih vodiča iz Niša, posle brižljivih priprema, ostvarena je, uz podršku značajnih imena iz oblasti planinarstva i kulturnog života.

Preslap – reč koja se na jugu Srbije koristi kao druga reč za „prevoj“, a koju je za naziv novog društva odabrao Rade Nikčević, za koga mnogi kažu da je najuspešnji predsednik nekog od planinarskih društava i klubova u Srbiji u zadnjih dvadesetak godina, mnogo simbolike donosi u osnivanje i rad društva.

„Preslap je za nas jedna tačka, mesto, na pola puta između nečeg dosta velikog što smo do sada uspeli da postignemo, i nečeg još višem, što sa preslapa gledamo, čemu težimo, i za čije dosezanje nam je potrebna dodatna snaga, da budemo bolji, izdržljiviji, hrabriji. Da još više verujemo u sebe. Da nastavimo da idemo pravim putem. Kada se sa preslapa osvrnemo nazad – ono što smo učinili, vrh koji ostaje iza nas je visok, i samo nas još više motiviše da sa tog istog preslapa pogledam napred i naviše, ka novom vrhu. Taj novi vrh je budućnost. Kada vidimo ko nas je sve podržao iz Srbije i drugih zemalja, kada vidimo da je na našoj osnivačkoj skupštini gospođa Jelena Minardi, najiskusnija planinarka na Balkanu, jedino što možemo da obećamo jeste – vera u uspeh i neprestani rad. Od ranije znamo kako se postižu planinarski uspesi i zato neka ovaj simbolični preslap i Planinarsko društvo „Preslap“ pronađu svoje mesto u istoriju, koju osnivanjem društva nastavljamo da pišemo“, kažu u Inicijativnom odboru za osnivanje Planinarskog društva „Preslap“. 

Inicijativni odbor činili su planinari Miroslav Dokman, dipl.ekonomista iz Niša, državni službenik i nosilac zvanja „vrhunski sportista Srbije“ za rezultate ostvarene u planinarstvu, Nenad Stevanović iz Niša, licencirani planinarski vodič i obeležavač planinarskih staza, Petar Ratković, privatni preduzetnik iz Niša i planinarski vodič, Slobodan Vasković, privatni preduzetnik iz Niša i planinarski vodič, Miroslav Rajković, dipl. pravnik iz Niša i državni službenik, Miloš Stamenković, master inž. građevine iz Niša i planinarski vodič i Miljana Stamenković, dipl.ekonomista iz Niša.

Nesebičnu podršku osnivanju Planinarskog društva „Preslap“ pružili su takvi velikani kao što su Zoran Pavlović-Paća, najveći sportista juga Srbije i najbolji planinar i vodič u Srbiji, koji se osnivačima javio direktno iz Perua, sa vrhova Anda, zatim Berislav Trajković, predsednik Komisije za pešačenje i planinarenje Planinarskog saveze Srbije, Marina Stanković, najbolji sportista Surdulice za 2016. godinu i nosilac zvanja „vrhunski sportista Srbije“, Saša Aranđelović, pisac i planinar iz Babušnice, Branislav Janković, jedan od najčitanijih savremenih srpskih pisaca, Dejan Radojlović, načelnik Planinarsko-alpinističkog kluba „Mosor“ iz Niša, Cvetan Cekov, planinar iz Sofije, kao i brojni planinari iz Bosilegrada, Dimitrovgrada, Sokobanje, Surdulice, Niša, Vrmdže, Bojnika, Donjeg Dušnika, Beograda, Novog Sada, Subotice, Vlasotinca, Sofije, Trna, Blagoevgrada, Vidina, Zaječara, Knjaževca, Negotina…iz Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine…  

Na osnivačkoj Skupštini delegatima su se obratili i Berislav Trajković i Saša Aranđelović, ukazavši da Planinarsko društvo „Preslap“ okuplja zdravo jezgro niških planinara, da je većina osnivača i članova već umnogome postigla značajne rezultate i na sportskom planu i u razvoju društvene zajednice, jer iza ovih ljudi stoji pokretanje, organizacija i razvoj velikih međunarodnih akcija na jugu Srbije. Treba i posebno isticati veličinu i važnost međunarodnog uspona na Ruj, međunarodnog uspona na Crnook, dana planinarske slobode i dostojanstva u selu Vrmdža, uspona na Oštru čuku, uspona na Radan, međunarodnog vlasinskog uspona, međunarodnog zaplanjskog uspona!

Na osnivačkoj Skupštini, 27 delegata sa pravom glasa jednoglasno je donelo osnivački akt Planinarskog društva „Preslap“, Statut Planinarskog društva „Preslap“ i odluku o podnošenju prijave za članstvo u Planinarskom savezu Srbije.

Takođe, izabrani su i privremeni organi društva, do održavanja prve izborne Skupštine, najkasnije godinu dana od osnivanja.

U Upravni odbor izabrani su Miroslav Dokman, za vd predsednika, Nenad Stevanović, za vd načelnika i Petar Ratković, za vd sekretara, u Nadzorni odbor izabrani su za vršioce dužnosti članova Miljana Stamenković, Miloš Stamenković i Slobodan Vasković, a u Veću časti vršioci dužnosti su Jelena Milić, Miroslav Rajković i Dragan Milenković.

Aktivnosti društva mogu se pratiti na fejsbuk stranici Планинарско друштво „Преслап“, i na sajtu društva www.preslap.rs.

Već za nekoliko dana biće usvojen i objavljen zvaničan plan i program aktivnosti društva do kraja 2017. godine.

Poznato je i sada da će prva akcija društva biti 4. juna na Suvoj planini iznad Niške Banje, do vrha Crni kamen (867 m), potom se ide 10. juna na Kusaču (771 m) iznad Sićevačke klisure, a 17. juna, treba li podsećati, Planinarsko društvo „Preslap“ sa svojim članovim i trojicom vodiča odlazi na osmi međunarodni uspon na Ruj – „1706 snova“. Nedelju dana posle Ruja, Preslapovci kreću u osvajanje Musale (2925 m) na planini Rili u Bugarskoj – najvišeg vrha Balkanskog poluostrva. 

Ciljevi Planinarskog društva „Preslap“ su, između ostalih, još bolja saradnja sa planinarskim društvima i klubovima sa juga Srbije, ali i još intenzivnji razvitak prijateljstva i planinarsko-kulturne saradnje sa planinarima i stvaraocima iz Bugarske i Makedonije.

Miroslav Dokman

Foto: Rade Nikčević

Написал/ла

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Без коментар

Оставете коментар