Opštini Dimitrovgrad 8.526.242 dinara za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2017. godini

U Beogradu je 20. juna potpisan ugovor o sufinansiranju mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2017. godini, na osnovu kojeg će opština Dimitrovgrad dobiti od strane kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku bespovratna sredstva u iznosu od 8.526.242 dinara. Ugovor je potpisan između Zorana Đurova, zamenika predsednika opštine Dimitrovgrad i Slavice Đukić Dejanović, ministra bez portfelja u Vladi R. Srbije zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

„Predmet ugovora jeste sufinansiranje 7 mera populacione politike opštine Dimitrovgrad. Javni poziv od strane kabineta Slavice Đukić Dejanović raspisan je 12. maja 2017. godine. Konkursnu dokumentaciju pripremili su Angel Josifov, većnik za zdravstvo pri opštini Dimitrovgrad i Nikola Jordanov, specijalista opšte medicine u dimitrovgradskom Domu zdravlja. Ukupan iznos sredstava navedenih u konkursnoj dokumentaciji iznosi 49.513.600 dinara. Opština Dimitrovgrad se obavezuje da obezbedi 82,78 % ili 40.980.358 dinara, dok će ostatak sredstava u iznosu od 8.526.242 dinara obezbediti pomenuto ministarstvo“, rekao je u izjavi za medije, Zoran Đurov, zamenik predsednika opštine Dimitrovgrad.

Angel Josifov, većnik za zdravstvo u opštini Dimitrovgrad, a ujedno i nosilac projekta, rekao je da su sredstva koje je dobila opština Dimitrovgrad rezultat kolektivnog rada i da će se ubuduće više pažnje posvetiti strategiji povećanja nataliteta.

„Pad nataliteta je veliki problem kako u Dimitrovgradu, tako i u celoj Srbiji i regionu. Prema podacima iz 2015. godine na teritoriji opštine Dimitrovgrad rođeno je 59 beba, dok je umrlo 216 ljudi, zato ćemo svi mi iz lokalne samouprave u budućnosti dosta raditi na podsticanju rađanja i drugim merama, kako bi povećali natalitet. Odobrena sredstva predstavljaju priznanje ne samo za nas iz lokalne samouprave, već i za ceo grad“ – ističe Josifov.

O merama populacione politike koje su određene ugovornim stavkama, govori Nikola Jordanov, specijalista opšte medicine u dimitrovgradskom Domu zdravlja:

„Prva mera populacione politike obuhvata jačanje porodice. Mladi ljudi se sve ređe opredeljuju za sklapanje brakova i zato je ovim projektom predviđeno povečanje sredstava za mlade bračne parove, kao i vantelesnu oplodnju. Ekonomsko jačanje u cilju povećanja rađanja predstavlja drugu meru. Loše materijalno stanje utiče i na samo rađanje. Zato smo mi u u projektu predvideli povećanje sredstava za roditeljski dodatak, za prvo, drugo, treće i četvrto dete, za samohrane roditelje, za nazaposlene trudnice, koje će primati novčanu pomoć sve do navršetka prve godine života deteta. Jedna od mera populacione politike u samom projektu je i edukacija stanovništva. Mladi ne poseduju znanje, veštine i iskustvo, koje se odnose na reproduktivno zdravlje. Kako bi to poboljšali planiramo organizaciju velikog broja predavanja o polnim bolestima, kao i edukaciju mladih kroz medijske sadržaje. Poslednja mera odnosi se na zapošljavanje mladih. Ekonomski uslovi dovode do odliva mladog stanovništva i zbog toga moramo preduzeti određene mere kako bi to sprečili“ – kaže Jordanov.

Prema ugovoru roditeljski dodatak biće povećan od 2 000 na 3 000 dinara, novčana pomoć za prvo dete od sadašnjih 20 000 biće uvečana na 40 000 dinara, za drugo od 30 000 na 50 000 dinara, dok će za svako naredno dete biti obezbeđeno 100 000 dinara. Novčana pomoć za nezaposlene trudnice i porodilje biće uvećana od 120 000 dinara na 200 000 dinara, za buduće supružnike od 30 000 na 50 000 dinara, dok će za samohrane roditelje biće isplaćivano dva puta godišnje po 8 000 dinara umesto dosadašnjih 5 000. Za vantelesnu oplodnju 6 parova dobiće po 300.000 dinara.

 A. Todorov

Foto: Aleksandar Todorov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Написал/ла

Александър Тодоров е роден през 1984 година в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград. Още от гимназиалните дни проявява интерес към журналистиката, предимно в областта на спортната журналистика. Завършил е Факултет по славянски филологии (специалност българска филология ) - Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. В рамките на програмата по професионална практика в периода 2012-2013 година, работи като журналист, водещ и преводач в радио-телевизия Цариброд в Димитровград, където получава основни знания в областта на радио и телевизионна журналистика. В Народната библиотека “Детко Петров“ в Димитровград като филолог е ангажиран върху работата на инвентаризацията на библиотечния материал. Пише статии и се занимава с преводаческа дейност. Специални интереси: литература, спорт, култура, филм, опазване на околната среда, селско стопанство, трансгранично сътрудничество.

Без коментар

Оставете коментар