Nevreme i grad unišili ratarske kulture u nekoliko pirotskih sela

Nevreme praćeno jakom kišom, vetrom i gradom zahvatilo je sinoć Pirot i u mnogim selima uništilo ratarske kulture, a šteta je prema prvim procenama velika, piše agencije Beta.

Zamenik gradonačelnika Pirota Vidojko Panajotović rekao je da je nevreme sinoć u tri navrata zahvatilo područje grada i mnoga sela, a grad koji je padao bio je veličine oraha.

“Od udara groma izgoreo je pomoćni objekat u selu Berilovac. U selu Činiglavci na oko 200 hektara od 30 do 80 odsto su stradale zasejane kulture”, rekao je danas Panajotović za Betu.

On je kazao da je nevreme nahvatilo područje grada i sela ka Dimitrovgradu Berilovac, Izvor, Poljska Ržana i da su na nekim kućama polomljeni prozori i šoferšajbne na automobilima.

Panajotović je najavio da će stručne službe u toku dana obići ugrožena područja i pomoći oko procene štete.

On je apelovao na poljoprivrednike da osiguraju svoje useve.

Panajotović je kazao da je sinoć delovala protivgradna zaštita sa četiri rakete i da lokalna samouprava želi da kupi još raketa.

“U Ministarstvu finansija nam je rečeno da kršimo zakon o budžetu i da ne možemo da kupimo potrebne rakete”, istakao je Panajotović.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Izvora Miroljub Tošić je rekao da su meštani danas obilazili svoje zasade koji su potpuno uništeni.

“Uništeni su kukuruz i pšenica deset dana pred žetvu kao i ječam. Šteta je velika a stradali su usevi na više od 100 hektara u ataru našeg i susednog sela Berilovac”, rekao je Tošić.

On je dodao da za kukuruz ima “neke nade, ali ne i za bašte jer nemaju rasad”.

“Obratićemo se za pomoć lokalnoj samoupravi, a oni koji su osigurali svoje zasade mogu da se nadaju da će naplatiti štetu”, kazao je Tošić.

Meštanka Poljske Ržane Marija Nikolić rekla je da je uništena paprika, paradajz, boranija, luk, krompir, vinova loza i da im je grad veličine jajeta izbušio plastenik.

Izvor: beta.rs

Foto: pixabay.com

Тагове на публикацията
Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар