a
 

Valeri Simeonov i Rasim Ljajić održali sastanak u Dimitrovgradu

Dimitrovgrad je danas bio mesto susreta visokih zvaničnika dveju susednih država – Valerija Simeonova, vicepremijera za ekonomsku i demografsku politiku Republike Bugarske i Rasima Ljajića, ministra spoljne i unutrašnje trgovine, telekomunikacija i informacionog društva i potpredsednika Vlade Republike Srbije.

U izjavi za medije nakon održanog sastanka, na kome je bilo reči o ekonomskim pitanjima koja se tiču Zapadnih pokrajina, Simeonov je izjavio da je reč o nezaobilaznim pitanjima, s obzirom na to da je ekonomija u osnovi državnog položaja.

„Obe Vlade su se složile da situacija u kojoj dolazi do odliva stanovništva iz Zapadnih pokrajina na prvom mestu nastaje iz ekonomskih razloga“, rekao je vicepremijer R. Bugarske.

„Problem iseljavanja nije imanentan bugarskoj nacionalnoj manjini – to je problem koji važi za celu zemlju, jer se iseljavaju i Srbi i pripadnici drugih manjina, isključivo iz ekonomskih razloga. Nema iseljavanja iz političkih i bezbedonosnih razloga, kakva smo imali prilike da vidimo devedesetih godina. Taj problem je aktuelan i u Bugarskoj i u Rumuniji, zemljama koje su članice EU“, naglasio je Ljajić.

U obraćanju medijima Ljajić je takođe pozvao bugarske investitore da ulažu u ovaj kraj, te najavio da će država dati značajne subvencije i poreske olakšice za svakog investitora ne samo ovde, već u svakoj opštini u Srbiji. Takođe, izrazio je uverenje da je najefikasniji lek za problem migracija ekonomija i podizanje životnog standarda, kao i da će se kroz partnerski odnos između Vlada Srbije i Bugarske uspešno raditi na rešavanju datih pitanja.

U okviru današnjeg susreta doneta je odluka o sprovođenju sastanka predstavnika obe države i formiranju zajedničke grupe, koja će raditi na rešavanju infrastrukturnih problema, poboljšanju kvaliteta života i ekonomskom razvoju ovog kraja.

Prilikom današnje posete Dimitrovgradu Simeonov i Ljajić položili su vence na spomenik Vasila Levskog u centru grada, a nakon održanog sastanka obišli i spomenik poginulim vojnicima za vreme srpsko-bugarskog rata na Neškovom brdu, gde su takođe položili vence.

D. Jelenkov

Foto: Aleksandar Saško Todorov

 

Написал/ла

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Без коментар

Оставете коментар