NUNS: Godina pritisaka i pretnji novinarima

U 2017. godini u Srbiji je nastavljen trend rasta pritisaka na novinare i druge medijske profesionalce, saopšteno je na predstavljanju NUNS-ovog godišnjeg izveštaja o napadima na novinare, u Skupštini beogradske opštine Stari Grad.

Prema Bazi podataka o napadima na novinare koju vodi Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), u periodu od 1. januara do 5. decembra 2017. zabeleženo je ukupno 30 napada, među kojima i 6 fizičkih napada, 21 verbalna pretnja, 2 napada na imovinu i jedan slučaj nadziranja novinara. Najveći broj pretnji medijskim radnicima upućen je putem interneta i društvenih mreža, saopštili su predstavnici NUNS-a.

U pomenutom periodu NUNS je zabeležio 54 slučaja pritisaka, dok su u celoj 2016. godini evidentirana 33. Pritisci obuhvataju uznemiravanja novinara, razne vrste pritisaka državnih funkcionera, političara i drugih moćnika, slučajeve zabrana ili selektivnog pozivanja novinara da prisustvuju javnim događajima, kao i pritiske provladinih medija na novinare i medije koji su kritički nastrojeni prema vlasti.

U poređenju sa prethodnom 2016. godinom, u Srbiji je smanjen broj fizičkih napada, međutim, kako je rečeno, to ne znači da je unapređena bezbednost novinara. Znatan rast različitih vrsta pritisaka na novinare zapravo znači da se samo menja način ugrožavanja sigurnosti medijskih profesionalaca.

Veliki broj slučajeva odnosi se na pritiske predstavnika vlasti – od najviših državnih funkcionera do funkcionera lokalnih uprava. Pritisci, koji su preuzeli primat u odnosu na fizičke i verbalne napade, nisu uvek direktni već često prikriveni, latentni. Meta pritisaka su mediji i novinari koji kritički pišu o radu Vlade, ministara i drugih državnih funkcionera, kao i o lokalnim samoupravama. Takvi pritisci su kontinuirani, a na udaru su sve češće novinari televizije N1, dnevnog lista Danas i neprofitnih medijskih organizacija CINS, KRIK i BIRN koje se bave istraživačkim novinarstvom.

Nezavisno od njihove forme, pritisci veoma loše utiču na novinare i njihov rad i dovode u pitanje bezbednost novinara, a u širem kontekstu predstavljaju ugrožavanje slobode medija.

Sporazum o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara, potpisan u decembru 2016. godine  između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Republičkog javnog tužilaštva i 7 novinarskih i medijskih udruženja. Ipak, kako u godišnjem izveštaju navodi NUNS, još nisu načinjeni neki stvarni, ozbiljni pomaci na planu unapređenja bezbednosti i sigurnosti novinara i drugih medijskih radnika. Saradnja, tačnije komunikacija novinarskih udruženja sa policijom i tužilaštvom jeste nešto bolja, lakše se dolazi do informacija o incidentnim slučajevima, a tužilaštvo posebno evidentira napade na novinare. Međutim,  od ukupno 30 slučajeva napada na medijske profesionalce 23 je još u postupku pred tužilaštvom, u 3 slučaja je utvrđeno da nema elemenata krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti, dok su za 4 slučaja odbačene krivične prijave.

“Poražavajući je utisak da ni u jednom javnom nastupu nekog iz vrha vlasti nisam primetio da su ohrabrili novinare da rade svoj posao, a tako makar posredno obeshrabrili one koji ih u tome sprečavaju”, rekao je na početku današnjeg skupa predsednik NUNSa Slaviša Lekić.

Svoja neprijatna iskustva učesnicima skupa su preneli novinari koji su živeli pod dugom policijskom zaštitom.

Maja Živanović, Tamara Marković Subota i Aleksandar Mitrić govorili su o tome  koliko je zastrašivanje u vidu praćenja, pretnji i fizičkih napada uticalo na njihov svakodnevni život. Slučajevi novinara Boška Brankovića i Predraga Blagojevića prikazani su u video klipovima, delovima filma Silom na sedmu,  koji je proizveo NUNS a koji će biti prikazan u januaru 2018. godine.

Maja Živanović je pričala o slučaju njenog praćenja i strahovima sa kojima se i danas bori.

Tamara Marković Subota je ispričala kako joj se zivot okrenuo naglavačke nakon što joj je policija jedne  večeri upala u kuću i saopštila da joj je dodeljena  stalna i dugotrajna policijska zaštita jer postoji sumnja da Šarićev klan o kome je izeštavala želi da je likvidira.

Vladimir Mitrić koji veoma dugo izveštava o organizovanom kriminalu i zbog toga doživeo fizičke napade i stalne pretnje ocenio je da organizovani kriminal i korupcija ne postoje bez sprege sa policijom, kao i da najteži zločini kao što su ubistva novinara nisu mogući bez učešća države.

Goran Miletić, direktor organizacije Civil Rights Defenders, članovi Evropskog parlamenta Tanja Fajon i Franc Bogovič i Gordana Janković, šefica medijskog odeljenja Misije OEBS govorili su o utiscima povodom neposrednog svedočenja novinara, kao i o evropskim standardima kada je u pitanju vladavina prava, borba protiv korupcije i sloboda medija. Poruka evropskih parlamentaraca je da Srbija bez poštovanja osnovnih evropskih principa u pomenutim oblastima neće ući u Evropsku uniju. Fajon je rekla i da u Evropskom parlamentu postoji grupa za slobodu medija koja prati dešavanja u ovoj oblasti, te da će grupi preneti poruke iz Srbije.

Skupu u organizaciji NUNS-a, uz podršku međunarodne nevladine organizacije Civil Rights Defenders, prisustvovali su predstavnici novinarskih i medijskih udruženja i drugih nevladinih organizacija, tužilaštva i Ministarstva pravde, poslanici Evropskog parlamenta, predstavnici OEBS-a, Delegacije Evropske unije, ambasada.

Izvor i foto: NUNS

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар