Sednica Saveta za nacionalne manjine: Budžetski fond za nacionalne manjine uvećan 12 odsto

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je juče sednicom Saveta za nacionalne manjine na kojoj je odlučeno da informisanje na jezicima nacionalnih manjina ostane prioritetna oblast za finansiranje i u 2018. godini iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine, koji je u odnosu na prethodnu godinu uvećan 12 puta i sada iznosi 21,8 miliona dinara, objavljeno je na sajtu Vlade Republike Srbije.

Dosadašnja sredstva su bila vrlo mala i ponosna sam što smo posle 15 godina aktivirali taj fond, a zatim ga i značajno uvećali, rekla je Brnabić i dodala da će Vlada Srbije nastaviti da ulaže napore i sredstva za unapređenje položaja i prava nacionalnih manjina koja su, kako je istakla, važan resurs i ponos Srbije.

Predsednica Vlade je dodala i da očekuje mnogo više projekata i programa koji će afirmisati vrednosti nacionalnih manjina.

Takođe, na sednici je predstavljen Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima, koji će između ostalog unaprediti transparentnost finansiranja nacionalnih saveta.

Premijerka je podsetila na to da će tokom ove godine biti održani i izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić istakao je i da su tokom izrade Nacrta zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjima sprovedene javne konsultacije na radni tekst nacrta ovog zakona, kao potpuno nova praksa, uz već postojeću saradnju sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

U radu druge sednice Saveta za nacionalne manjine u mandatu Vlade premijerke Brnabić učestvovali su predsednici i predstavnici 21 nacionalnog saveta, v. d. direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, državni sekretari Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva kulture i informisanja, kao i predstavnici Ministarstva pravde i Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama.

Uloga Saveta za nacionalne manjine je da prati i razmatra stanje ostvarivanja prava nacionalnih manjina i stanje međunacionalnih odnosa u Republici Srbiji.

Izvor: Vlada Republike Srbije

Foto: Kancelarija za ljudska i manjinska prava

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар