Povećan vodostaj reka u opštini Dimitrovgrad

Poslednje padavine i naglo topljenje snega uslovilo je povećanje vodostaja reka na teritoriji opštine Dimitrovgrad. Prema podacima iz Meteorološke stanice u Željuši u proteklih 48 sati palo je 35 litara vodenog taloga po metru kvadratnom, dok je ukupna količina padavina u februaru 50 litara. Visoke temperature za ovaj period godine uslovile su naglo topljenje snega u planinskim predelima što je dovelo do povećanja vodostaja reke Nišave, Lukavačke reke i Jerme.

Prema rečima Žana Conevića, pomoćnika predsednika opštine za komunalnu delatnost i putnu infrastrukturu ekipe JP „Komunalac“ su konstanto na terenu i sprovode naredbe Opštinskog štaba za vanredne situacije.

„Juče je bilo kritično stanje, jer je nivo reke Nišave bio toliko veliki da se ona izlila iz svog korita na nekoliko mesta na teritoriji opštine Dimitrovgrad. Poplavljeni su bili deo Gradinja, mesto zvano “Sastav“ u naselju Beleš, deo Željuše prema Bogatici, a takođe reka se je izlila i kod sela Gojin Dol. Uz pomoć mehanizacije radnici Komunalca uklonili su cevaste propuste i sav nataloženi materijal izbacili iz korita reke kako bi vodotok bio normalizovan“ – istakao je Conević.

Conević dodaje da je danas situacija mirna, reka se polako povlači u svoje korito, ali ekipe Komunalca u saradnji sa Opštinskim štabom za vanredne situacije su stalno na terenu i prate situaciju sa vodostajem, kao i na kriznim mestima gde je došlo do izlivanja reke i naglašava da ne postoji nikakva bojazan da će delovi grada biti poplavljeni.

Vodovod u Dimitrovgradu se snabdeva vodom iz sela Prtopopinci, jer je izvorište „Ivkove vodenice“ zatvoreno do daljnjeg, tako da građani Dimitrovgrada piju zdravu i čistu vodu, žaključio je Conević.

 A. Todorov

Foto: Slaviša Milanov / Aleksandar Todorov

 

Написал/ла

Александър Тодоров е роден през 1984 година в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград. Още от гимназиалните дни проявява интерес към журналистиката, предимно в областта на спортната журналистика. Завършил е Факултет по славянски филологии (специалност българска филология ) - Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. В рамките на програмата по професионална практика в периода 2012-2013 година, работи като журналист, водещ и преводач в радио-телевизия Цариброд в Димитровград, където получава основни знания в областта на радио и телевизионна журналистика. В Народната библиотека “Детко Петров“ в Димитровград като филолог е ангажиран върху работата на инвентаризацията на библиотечния материал. Пише статии и се занимава с преводаческа дейност. Специални интереси: литература, спорт, култура, филм, опазване на околната среда, селско стопанство, трансгранично сътрудничество.

Без коментар

Оставете коментар