Na graničnim prelazima zadržano preko tri tone sumnjivih artikala

Carinici su 14. i 15. marta na graničnim prelazima i prilikom kontrole jednog objekta zadržali preko 3 tone tekstilnih proizvoda, torbi i satova zbog sumnje da povređuju pravo intelektualne svojine, saopštava Uprava carina.

Na graničnom prelazu “Gradina” 15. marta, carinici su pregledali kamion turskih registarskih oznaka koji je prevozio tovar tekstila iz Turske u Srbiju. Posumnjavši da se u tovaru nalazi i deo neprijavljene robe, carinici su istovarili kamion i potvrdili da se u njemu nalazi 82 kg robe za koju nije postojala nikakva dokumentacija.

Utvrđeno je takođe da se za pomenutih 2000 artikala sumnja da je reč o kopijama poznatih robnih marki. Među njima je najviše bilo dečijih majica „miki maus“, „kars“ i „patrolne šape“, kao i kompletića „mini maus“ i ostalih dečijih odevnih predmeta sa oznakama „miki i mini“, „maša i medved“, „spajdermen“, „dizni“ i drugih.

Istog dana, u Paraćinu carinici su pružili asistenciju policiji u kontroli radnje, u kojoj su otkriveno 53 ženske torbe i par novčanika poznatih brendova za koje se sumnja da povređuju pravo intelektualne svojine.

U prisustvu 33-godišnje vlasnice radnje potvrđeno je da ne postoje dokazi o poreklu i plaćenim dažbinama za pomenutu robu zbog čega je ona privremeno oduzeta. Reč je o torbama sa oznakama „zara“, „luj viton“, „majkl kors“, „šanel“, „živanši“ i „ges“.

Na izlazu graničnog prelazu “Šid”, carinski službenici su u kamionu srpskih registarskih oznaka, u prikolici među prijavljenom robom, pronašli i 102 para patika sa oznakom „nike“ spakovanih u osam kartonskih kutija i jedan plastični džak.

Osim toga, u kabini vozača, na gornjem i donjem krevetu, otkriveno je i 13 kopija satova „kasio“ i „roleks“ kao i 21 duks sa natpisom „guči“, „moskino“ i „hermes“.

Dan ranije, 14. marta, carinici su i na Terminalu “Gradina” prilikom detaljne kontrole kamiona koji je prevozio robu iz Turske namenjenu uvozniku iz Subotice, otkrili i zadržali gotovo tri tone neprijavljene robe.

Pored uredno deklarisanih tekstilnih proizvoda, obuće, metraže, pozamanterije i lepka, otkrivena je ogromna količina ženske i muške garderobe, posteljina, stolnjaka, peškira i novčanika, čija je vrednost procenjena na oko 3.700.000 dinara.

Za deo robe je izražena sumnja da povređuje pravo intelektualne svojine poznatih brendova „versaće“, „luj viton“, „la kost“, „najk“, „armani“, „kelvin klajn“ i drugih. Istog dana je zbog sumnje u originalnost zadržana takođe tekstilna roba iz Turske namenjena uvozniku u BiH.

Kontrolom je utvrđeno da preko 2.000 odevnih predmeta, među kojima je bilo najviše dečjih trenerki, kompleta, muških i žesnkih majica, ženskih tašni i novčanika, povređuje neko od prava intelektualne svojine robnih marki „adidas“, „miki maus“, „najk“, „šanel“, „guči“, „zara“, „levis“, „puma“, „ribok“ i sl.

Izvor i foto: Uprava carina Republika Srbije

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар