Niš: ZU „Caribrod“ organizovalo susret gimnazijalaca iz Srbije i Bugarske u cilju ukazivanja na značaj EU za Srbiju na putu evrointegracija

Zavičajno udruženje „Caribrod“ iz Niša organizovalo je danas u gimnaziji 9. maj u Nišu susret gimnazijalaca iz Srbije i Bugarske koji je imao za cilj da ukaže na značaj Evropske unije za Srbiju na putu evrointegracija. Skup je svečano otvoren himnom EU, koju je izveo hor niške gimnazije, pobednik na evropskom festivalu horova.

U ime domaćina prisutne goste najpre je pozdravio direktor niške gimnazije Nebojša Lekić. Nikolaj Kolev, opunomoćeni ministar Generalnog konzulata R. Bugarske u Nišu zahvalio se je u svom obraćanju predstavnicima ove niške obrazovne institucije na srdačnom i toplom prijemu i gostoprimstvu.

Uvodno predavanje o istorijatu i značaju Evropske unije za Srbiju na putu evrointegracija izložio je predstavnik EU info kutka u Nišu. U okviru predavanja učenici gimnazije Sveti Kirilo i Metodije iz Dimitrovgrada imali su i video prezentaciju posvećenu ovoj temi, a učešće u programu uzeli su i profesori iz Niša, Dimitrovgrada, Bosilegrada, kao i iz opštine Slivnica iz susedne Bugarske.

Skup je upriličen izložbom umetničkih radova Milene Zareve, likovne umetnice iz Republike Bugarske. U kulturno-zabavnom programu učestvovali su i članovi KUD – a iz Ražnja sa spletom igara iz Srbije i Bugarske.

Današnji događaj realizovan je u okviru projekta “Kulturni centar Caribrod: širenje mreže kulturnih, informacionih i literarnih aktivnosti u Srbiji”, i uz podršku Ministarstva spoljnih poslova R. Bugarske i Generalnog konzulata R. Bugarske u Nišu.

 Ž. Kostić

Foto: Žiža Kostić

Написал/ла

Живорад Жижа Костич е роден през 1955-та година в Парачин, но още от едногодишна възраст живее в Ниш, където завършва основно и средно икономическо училище, а по-късно и частен факултет (катедра Журналистика) в Института за следване „Екоман” Грачаница – Прищина. Работи в Нишка банка в Ниш и в отдела й в Белград, както и в Народния театър Ниш на длъжност „бизнес секретар“, след което се насочва към медиите и журналистиката. В местните телевизии в Ниш работи като ТВ оператор (Телевизия Стар 5) и завършва школата на BBC в организацията на ANEM. През 80-те години става член на Асоциация на журналистите в Сърбия и започва професионално да се занимава с медии в току-що сформираната Градска телевизия, по-известна като Нишка телевизия. Времето на бомбардировките над тогавашната Съюзна Република Югославия през 1999-та година оставя голяма следа върху кариерата му и е назначен за военен оператор на командата на трета армия. В разгара на НАТО бомбардировките заснема въздушните нападения над гр. Ниш, а много негови автентични записи от този период обиколиха света. През 2009-та година по покана на тогавашния ректор на Нишкия университет с неколцина колеги и университетски професори участва в създаването на първата интернет телевизия на един университет в Сърбия. Поради икономически причини този медиен проект не стартира, но се създава интернет телевизионен портал „Нуит”. Работи в Университета в Ниш като оператор и монтажист и отговаря за връзките с обществеността. Баща му е царибродчанин. С удоволствие приема поканата за сътрудничество с портал „Фар”, за който смята, че е мултимедиен двуезичен информатор със своевременно и обективно отразяване на събитията.

Без коментар

Оставете коментар