Predsednik opštine Vladica Dimitrov i pomoćnik Žan Conević obišli šest gradilišta u Dimitrovgradu

Na šest lokacija u gradu u toku je izgradnja i renoviranje infrastrukturnih objekata, a radi se i zamena vodovodne mreže i rekostrukcija jednog mosta na reci Nišavi. Predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov i pomoćnik za komunalnu delatnost i putnu infrastrukturu Žan Conević sa saradnicima obišli su ova svojevrsna gradilišta.

Prilikom obilaska Doma za smeštaj starih lica predsednik opštine Vladica Dimitrov izrazio je zadovoljstvo na svemu što je do sada urađeno u ovoj ustanovi.

„Za sada sve ide u skladu sa dinamikom kakva je predviđena. Videćemo kakvo će stanje biti kada se ti radovi približe kraju. Ono što je bitno jeste da smo uspeli da ostvarimo decenijski san. Desetak godina unazad pričamo o proširenju kapaciteta ustanove i sada će se to i uraditi, a govorimo i o lošem grejanju koje je na lož ulje. Međutim, ovim projektom će se i to regulisati, izvršiće se zamena kotlova i grejanje će biti na pelet, čime će biti završena kompletna energetska efikasnost Doma. U toku ove godine biće odobren i projekat za ugradnju lifta i u narednoj će Dom biti kompetno sređen“ – istakao je Dimitrov.

Direktor Dragan Veličkov je naglasio da je ova ustanova od velikog značaja, kako za opštinu Dimitrovgrad, tako i za ceo Pirotski okrug jer je jedina u ovom delu Srbije.

„Prva faza projekta pod nazivom energetska efikasnost i sanacija ustanove biće realizovana ove godine i njena vrednost je oko 32 miliona dinara, dok će druga faza koja podrazumeva proširenje kapaciteta ustanove za oko 50 ležajeva i ugradnju lifta biti završena u toku 2019. godine. Finasijer je Kancelarija za javna ulaganja Republike Srbije, investitor opština Dimitrovgrad, a izvođač radova preduzeće „Kim – tim“ iz Pirota. Unutar ustanove rađena je zamena podova od neklizajućeg materijala, krečenje, gletovanje prostorija, svih spavaona, hodnika i sl. U prvoj fazi ukloniće se stari kotlovi koji su na lož ulje i ugraditi novi kotlovi na pelet, a do septembra meseca treba očekivati završetak ove faze projekta“ – rekao je Veličkov.

Za razliku od Doma za smeštaj starih lica, situacija u Osnovnoj školi gde se takođe odvijaju radovi na rekonstrukciji nije najsjajnija, konstatovali su direktor škole Katarina Simeonov i predsednik opštine.

„Školska godina se privodi kraju, međutim radovi još uvek nisu gotovi. Činjenica je da je bilo dosta otežavajućih okolnosti koje su ometale dinamiku radova, ali sam sigurna da je sve ovo moglo da se uradi i malo kvalitetnije. Volela bi da radovi budu gotovi do 1. septembra i da u narednoj školskoj godini i godini jubileja ne budemo opterećeni razmišljanjima o krovu, fasadi, bojama, majstorima i svemu onome čime smo bili zaokupljeni tokom ovog perioda“ – dodala je Simeonova.

„Sam projekat ima određenih manjkavosti, ali to se ne odnosi samo za Dimitrovgrad, već je karakteristično na nivou cele Srbije. Škola u svakom slučaju izgleda mnogo bolje, nego što je bila pre početka radova. Postoji mnogo nedostataka, ali nadam se da će sve to biti ispravljeno u roku koji će verovatno biti dostavljen čim bude završena osnovna faza rekonstrukcije. Ja se nadam da će tokom leta sve biti završeno i da će đaci od 1. septembra krenuti u potpuno rekonstruisanu školu“ – kazao je Dimitrov.

U Centru za kulturu radovi su takođe u punom jeku. Prema rečima direktora Nikolajče Manova uporedo se rade dva projekta. Prvi projekat je iz IPA programa transgranične saradnje Srbija – Bugarska i sredstva u iznosu od 175.000 evra namenjena su za rekonstrukciju i sanaciju krova i opremanje prostora u sali. Drugi projekat se odnosi na građevinsku rekonstrukciju sale. Sa Ministarstvom spoljnih poslova Republike Bugarske potpisana su dva ugovora. Jedan je na 66.000 evra, dok je drugi na 125.000 leva. Opština Dimitrovgrad u ovom projektu učestvuje sa 15.600.000 dinara, istakao je Manov i dodao da će svi rokovi biti ispoštovani i da će sala biti u funkciji sredinom septembra meseca.

Predsednik opštine bio je zadovoljan zatečenim stanjem i nagasio da je u rekonstrukciju objekta u ovoj fazi uloženo preko 50 miliona evra iz različitih izvora. Dimitrov je izrazio uverenje da će 21. septembra za Dan opštine Dimitrovgrad u potpuno renoviranoj sali biti održana svečana sednica Skupštine opštine i najavio realizaciju još infrastukturnih projekata u Centru za kulturu u narednoj godini.

Dimitrov i Conević su obišli i radove na rekontrukciji mosta na reci Nišavi u Pasterovoj ulici koje finansira Kancelarija za javna ulaganja. Dimitrov je tom prilikom naglasio da ono što će se bitno promeniti nakon rekonstrukcije je to, što više neće biti zastoja ispred mosta i da će saobraćaj biti dvosmeran u punom profilu. On je rekao da će prilikom radova na asfaltnoj konstrukciji mosta saobraćaj biti u potpunosti zatvoren 5 do 10 dana, kao i da će građani biti pravovremeno obavešteni o tome. Dimitrov je istakao i da će biti urađene pešačke staze, a naknadno će biti postavljeno i osvetljenje na mostu koje nije predviđeno ovim projektom i dodao da završetak radova treba očekivati najkasnije do kraja jula meseca.

Čelnici lokalne samouprave i tahnički rukovodilac „Komunalca“ Vasil Taškov obišli su i radove na izgradnji prihvatilišta za pse i mačke na lokaciji Oštri vrh, kao i radove na rekonstrukciji vodovodne mreže u ulici Sutjeska.

Taškov je tom prilikom rekao da je u toku prva faza izgradnje prihvatilišta za pse i mačke i da su sredstva od oko 5 miliona dinara u ovoj fazi obezbeđena iz budžeta Javnog preduzeća „Komunalac“.

„Trenutno se radi na izgradnji 22 boksa za smeštaj pasa lutalica. U prvoj fazi biće dorađena i mreža za potrebe snabdevanja vodom. Takođe, radiće se i kanalizaciona mreža sa dve septičke jame. Nakon toga uslediće adaptacija objekta za smeštaj hrane i adaptacija jedne prostorije za privremenu ambulantu. Zatim će uslediti kompletno preuređenje zgrade koja će, između ostalog, služiti za smeštaj radnika, opreme i hrane za pse. Ovakvom dinamikom boksevi će biti urađeni do kraja ovog meseca, eventualno početkom jula“ – naglasio je Taškov.

Dimitrov je u izjavi za medije rekao da će psi u ovakvim boksevima imati bolji tretman, nego što su imali kod svojih vlasnika, kao i da prve pse u njima treba očekivati tokom jula.

„Boksevi će biti urađeni kompletno po svim standardima i mi ćemo sigurno, kada počnemo sa smeštajem napuštenih životinja dovesti i predstavnike organizacija za zaštitu životinja, kako bi se i oni uverili o kakvom se zapravo objektu radi. Opština Dimitrovgrad ima problem sa psima lutalicama koji traje već nekoliko godina. Ovo je takođe jedan od projekata koji se najavljivao godinama unazad na skoro svakoj skupštinskoj sednici. Ovo je za opštinu Dimitrovgrad početak jednog velikog poduhvata, čija će ukupna vrednost biti nekih 46 miliona dinara“ – zaključio je Dimitrov.

Obilazak gradilišta u Dimitrovgradu i okolini okončan je u ulici Sutjeska gde je danas završena druga faza radova na rekonstrukciji vodovodne mreže u dužini od 450 metara, a uskoro se očekuje i asfaltiranje u punom profilu. Vrednost radova na mreži je oko 2 miliona, dok će za asfaltiranje biti izdvojeno 4 miliona dinara. Sredstva za ovu namenu izdvojena su iz budžata JP „Komunalac“.

 A. Todorov

Foto: Slaviša Milanov / Aleksandar Todorov

Написал/ла

Александър Тодоров е роден през 1984 година в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград. Още от гимназиалните дни проявява интерес към журналистиката, предимно в областта на спортната журналистика. Завършил е Факултет по славянски филологии (специалност българска филология ) - Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. В рамките на програмата по професионална практика в периода 2012-2013 година, работи като журналист, водещ и преводач в радио-телевизия Цариброд в Димитровград, където получава основни знания в областта на радио и телевизионна журналистика. В Народната библиотека “Детко Петров“ в Димитровград като филолог е ангажиран върху работата на инвентаризацията на библиотечния материал. Пише статии и се занимава с преводаческа дейност. Специални интереси: литература, спорт, култура, филм, опазване на околната среда, селско стопанство, трансгранично сътрудничество.

Без коментар

Оставете коментар