Kiše smanjile kvalitet pšenice i rod za oko 100.000 tona

U Srbiji će ove godine zbog kiše ukupan rod pšenice umesto očekivanih 3,3 miliona tona biti oko 3,2 miliona tona ili manji za oko 100.000 tona, rekao je direktor Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza pšenice i uljarica “Žita Srbije” Vukosav Saković.

On je za agenciju Beta rekao da žetva još nije završena, u proseku je u Srbiji požnjeveno više od 95 odsto zasejanih površina, s tim što je u Vojvodini sa njiva “skinuto” oko 99 odsto roda, a centralnoj Srbiji oko 90 odsto. Saković je rekao da su očekivani prinosi po hektaru pre kiša bili oko 5,1 tonu, a sada su procene da će biti oko pet tona. Istakao je da su česte kiše umanjile i kvalitet zrna oko 60 odsto roda pšenice u Srbiji.

“Kod te pšenice je smanjena hektolitarska masa i povećana je proklijavost zrna, zbog čega hleb može da bude lošeg kvaliteta, a ako se koristi za ishranu stoke morala bi da se meša sa kvalitetnjom pšenicom”, rekao je Saković.

Dodao je da će Srbija imati problema pri izvozu pšenice jer će oko 1,5 do 1,7 miliona tona morati da se proda na strano tržište, a proizvođači će nuditi na prodaju pre svega tu manje kvalitetnu pšenicu.

Problem sa kvalitetom požnjevene pšenice, prema njegovim rečima, imaju i okolne zemlje jer  je u Bugarskoj kvalitet lošiji nego u Srbiji, a u Mađarskoj i Rumuniji je pšenica na nivou kvaliteta u Srbiji.

Saković je rekao da je cena kvalitetne pšenice oko 16,50 dinara za kilogram, a manje kvalitetne 15 dinara.

“Nema naznaka da bi cena pšenice u skorijem periodu na svetskom tržištu mogla da raste ili da pada, ali treba sačekati kraj žetve u oktobru”, rekao je Saković.

Prinos pšenice u Srbiji ove godine, prema njegovim rečima, spada u bolje u poslednjoj deceniji, a podaci o analizi kvaliteta i ukupnom rodu očekuju se za desetak dana.

Izvor: Beta

Foto: Petar Videnov

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар