Od septembra bez halogenih sijalica u EU

Nakon što su gotovo 60 godina osvetljavale evropske domove i ulice, halogene sijalice će od 1. septembra biti zabranjene u EU. Umesto halogenih sijalica, svetlo će davati LED sijalice koje troše pet puta manje energije, što će sprečiti emisiju više od 15 miliona tona ugljenika godišnje.

Prelazak na LED smanjiće ne samo da smanjuje štetnu emisiju, već i račune potrošača, slažu se industrija, stručnjaci i aktivisti borbe za zaštitu životne sredine.

Halogene sijalice neće nestati u trenu, preostale zalihe će moći da se prodaju a iz zabrane su izuzete niskonaponske sijalice, poput onih za rerne.

Kompanija Filips, vodeći proizvodjač sijalica, procenjuje da će potrošači uštedeti 124 evra godišnje zahvaljujući prelasku na LED sijalice koje traju mnogo duže od halogenih i koriste daleko manje energije.

Britanski Gardijan piše da su prelazak na LED iskoristili zagovornici Bregzita kao još jedan dokaz mešanja iz Brisela.

“Nastojanje EU da zabrani halogene sijalice je pogrešno jer će potrošači trpeti finansijski, a najsiromašniji uvek najviše pate zbog takvih politika. Potrošači treba da imaju slobodu izbora sijalice a ne treba to da im nameće EU”, rekao je Džonatan Bulok iz UKIP-a, član odbora za energetiku u Evropskom parlamentu.

Stručnjaci ističu da su halogene sijalice jevtinije od LED ali da su troškovi za struju mnogo veći dok se LED sijalica otplati za godinu dana.

Halogene sijalice takodje traju dve godine u proseku dok je očekivani vek LED sijalica 15-20 godina.

Prosečan britanski dom ima desetak halogenih sijalica od kojih se svaka koristi oko tri sata dnevno, pokazuju neka ranija zvanična istraživanja.

  Izvor: beta.rs

Foto: pixabay.com

Тагове на публикацията
Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар