a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
  /  ЗДРАВ(O)ЕЙ   /  Писмо чудноj 2020. години

Писмо чудноj 2020. години

Пред крај године обично се пишу писма Деда Мразу, оном драгом, брадатом деки у којима клинци и клинцезе лепо наводе своје жеље, жељице, снове и сновуљке, доказујући да су током целе године која је на измаку били добри и послушни.
Овога пута, ја Фарче, узео сам лепо оловку и сео да пишем баш теби 2020. годино, јер за Деда Мраза имам само једну жељу – да нова 2021. не буде као ти. Не, никако!
Немам других жеља, жељица, снова ни сновуљака, јер су ми се сви изгубили због стрепње, неизвесности и неког чудног страха који си нам ти, 2020, донела.
А све је почело као и обично. Ускочили смо у нову годину и цепај даље! Ја сам се спремао да се од марта до децембра лепо и сјајно играм са другарима, да будем писац, истраживач, заштитник Зеленог ћошета, да сазнајем и да преносим другима знања како се праве цртаћи, да путујем по школама и дружим се с другарима… и све то да преносим на папир и да записујем на два језика – српском и бугарском. Али онда си ти лепо донела нешто тајанствено и страшно названо Корона и све је стало…
Стала је дечја граја у двориштима школа, стала су позоришта и концерти (а тако сам желео да певам!), стала су летовања и снови на плажи и увукао се страх свуда. Крајње безобразно си нам украла слободу и оставила нас једно време у четири зида да тражимо изгубљену срећу и изгубљено време, па изгубљено стрпљење…
Ћутали смо и чекали да прођу дани. И пролазили су, а ти са њима. Можда смо се и навикли на чудну стрепњу коју су доносили нови дани, сигурни да ће све то проћи да ће црни облачак закачен за тебе, 2020, отпловити у мрачну васиону и никад се не вратити.
Не знам шта ти је 2020! Зашто си таква? Зашто ко свака твоја претходна рођака ниси обукла пролећну, летњу, јесењу па зимску гардеробу и покушала да будеш нормална. Добро не може сваки дан да буде савршено леп и сјајан као сунце, али може да буде бар мало шарен. Ти си се одлучила да будеш начисто сива и то ми се уопште не допада. Тамне боје нису лепе, а ти си се баш ухватила за њих. И ето ових новембарских дана, опет се баш дружиш са Короном…
Зато ти 2020. овако на сав глас кажем „Не волим те и молим те немој случајно да предаш делић себе 2021!

Фарче

Драги Деда Мразе, ако скупиш храбрости и провириш у наш свет, молим те услиши жељу све деце са свих континената – истерај грозну Корону из света и врати нам обично сунце, обичну кишу, обичан снег и слинав нос, врати нам мир.

 

Елизабета Георгиев
Дизајн: Милана Виденов Миланов