a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
  /  ФАРЧЕПЕДИ(ЈА)Я   /  НА ПУТОВАЊЕ У ЗНАЊЕ

НА ПУТОВАЊЕ У ЗНАЊЕ

Драги моје радознали Фарчепедијанци, овога пута ћемо се малкице шуњати светом и упознати занимљиве ствари о највећим континентима на нашој зеленој планети. Сигуран сам да много тога знате о Европи, Азији, Африци и Америци, али моја маленкост, супер Радознало Фарче, прошуњао сам се кроз странице енциклопедија, провирио у изворе које ми је љубазно уступио интернет и ево ме са кратким причицама о нашим континентима.

 

 

Реч Азија потиче од феничанске и акадске речи asu што значи „излазак сунца“. Према томе, Азија је „земља изласка сунца”, највећи и најнасељенији континент. Она заузима 30% Земљине површине, 80% површине Евроазије и готово се у потпуности налази на северној и источној хемисфери. Састоји се од 49 земаља и излази на три океана: Индијски океан на југу, Северни ледени океан на северу и Тихи океан на истоку. Према мишљењу геолога, Азија је најстарији континент и континент препун супротности. У Азији се налази најмногољуднија држава света Кина, највиши планински ланац Хималаји са врховима изнад 8.000 метара, најдубље Бајкалско језеро, Мртво море као најнижа водена површина испод новоа мора. Највећи део светског становништва живи у Азији, а национални и језички састав је разноврснији него на било ком другом континенту.

 

 

Европа, „стари континент“, колевка културе. Тло на којем су се појавила грчко и римско царство, па ренесансни хуманизам, географска истраживања, уметност, наука… Постоје разне теорије о пореклу имена Европа, а први пут назив Европа као географски израз употребљен је у 6. веку пре нове ере. Употребили су га грчки географи Анаксимандар и Хекатеј. Европа, у ствари и није прави „континент“, већ представља део Евроазије, па зато није лако означити где тачно престаје Европа а где почиње Азија (чик погоди!!!). Европа је шести континент по величини, али трећи по броју становника са популацијом од око 742 до 750 милиона становника што чини 11% укупне светске популације. У Европи се налази 51 држава у којима се говори 225 језика. Русија је највећа држава Европе и света по питању површине и популације. Најмања еропска држава Европе је Ватикан.

 

 

Нови свет или Америка, континент који се састоји од Северне и Јужне Америке. Назив Америка потиче од Americus, латинске верзије имена италијанског истраживача Америга Веспучија. Прво познато европско насеље у Америци основао је нордијски истраживач Лејф Ериксон. Међутим, ова колонизација никада није постала трајна и касније је напуштена. Шпанска путовања Кристофора Колумба од 1492. до 1504. резултирала су сталним контактом са европским силама (а потом и другим земљама Старог света), што је на крају довело до колумбијске размене и започело период истраживања, освајања и колонизације. У Америци живи скоро милијарду становника, од којих две трећине живи у Сједињеним Државама, Бразилу и Мексику. Америка има осам мегаградова: Њујорк (23,9 милиона), Метрополитенско подручје долине Мексика (21,2 милиона), Сао Пауло (21,2 милиона), Лос Анђелес (18,8 милиона), Буенос Ајрес (15,6 милиона) Рио де Жанеиро (13,0 милиона), Богота (10,4 милиона) и Лима (10,1 милион).

 

 

Сматра се да је Африка колевка човечанства, коју су већ пре око 3,5 милиона година насељавали преци данашњег човека. Пре око 1,8 милиона година напустио ју је Homo erectus који се проширио Европом и Азијом.
До сада најстарији сачувани примерак, односно посмртни остаци модерног човека, су откривени на подручју Етиопије, а процењује се да они потичу из 200.000 година пре нове ере. Африка је други континент на свету по броју становника и по површини и чине је 55 државе. Африка је тропски континент, зато што највећим делом своје територије захвата тропски појас и простире се на приближно подједнаком растојању од екватора ка северу и југу. Заједно са Европом и Азијом зовемо је Стари свет. У Африци се налази тајанствена пустиња Сахара, једна од најстаријих цивилизација на свету Египат, предивна и непредвидива природа, флора и фауна.

 

Eлизабета Георгиев
Илустрациja: KАТЕРИНА ТЕРИ НИКОЛОВСКА

Елизабета Георгиев е родена през петата година, на осмото десетилетие на ХХ век. Израснала е и все още расте в село Смиловци на Стара планина, където научила буквите, заобичала книгите, четенето и един прекрасен пролетен ден започнала да пише...