Dan polja kukuruza u Pirotu prisustvovalo 70-ak proizvođa iz okruga

   Na svojoj poljoprivrednoj ekonomiji u Pirotu Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Pirot organizovala je tradicionalnu manifestaciju “Dan polja kukuruza”. Danu polja je prisustvovalo sedamdesetak poljoprivrednih proizvođača iz Pirotskog okruga, predstavnici semenskih, hemijskih i osiguravajućih kuća, njihovi predstavnici Vlada Rajković, Dragana Dimkovska, Dragan Đorđević i Slobodan Sibinović, kao i predstavnici medija.

163

   U demo-ogledu ove godine postavljeno je 36 različitih hibrida kukuruza grupe zrenja FAO od 300 do 700, a kuće koje su zastupljene su Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Institut za kukuruz Zemun polje, Agromarket, Galenika Fitofarmacija i Agrosava.

164

   Cilj organizovanja ovakve manifestacije je prezentacija raznovrsnog sortimenta i ocena hibrida za ovo agroekološko područje, kako bi ratari mogli da odaberu sorte pogodne za svoje parcele, a sve u cilju postizanja visokih prinosa ove značajne ratarske kulture, čime se postaje konkurentniji na tržištu i povećava obim proizvodnje.

165

   Današnji skup bila je prilika da poljoprivrednici postavljaju pitanja agrostručnjacima i da međusobno razmene iskustva, sa napomenom da je stanje ove kulture na području okruga raznoliko u zavisnosti od primenjenih agrotehničkih mera, vremena setva, gustine sklopa i tipa zemljišta..

Mimica Kostić Đorđević, dipl. ing. agronomije

Foto: PSSS Pirot

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар