Nino Brajović: Više novca za projektno sufinansiranje svih, pa i manjinskih i višejezičnih medija

   Državni sekretar za informisanje i medije Nino Brajović najavio je juče da će Ministarstvo predložiti izmene Zakona o javnom informisanju i medijima kako bi lokalne samouprave bile obavezne da raspisuju konkurse i izdvajaju više novca za projektno sufinansiranje svih, pa i manjinskih i višejezičnih lokalnih medija. Brajović je rekao da će biti predložene izmene Zakona jer se u praksi dešava da određeni broj lokalnih samouprava izdvaja malo ili nimalo novca za informisanje.

   U saopštenju ministarstva kulture i informisanja navodi se da je Brajović na seminaru “Pravo na informisanje osoba koje pripadaju manjinama” u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja i Evropske komisije, istakao da to pravo nacionalnim manjima u Srbiji nikada nije bilo uskraćeno.

   “Pravo na informisanje na jezicima nacionalnih manjina, pravo na obrazovanje na svim nivoima na maternjem jeziku, kao i pravo na javnu upotrebu maternjeg jezika nisu bili dovedeni u pitanje ni u najtežim vremenima kroz koje su, posebno u bliskoj prošlosti, prolazili srpski narod i država”, naveo je Brajović.

   Prethodne godine, kako je naveo, a taj će trend biti nastavljen i u 2017, za medije koji informišu na jezicima nacionalnih manjina iz republičkog budžeta i budžeta AP Vojvodine izdvojeno je više sredstava nego za sve ostale medije, ne računajući budžetska izdvajanja za javne servise.

   “Manjinskim medijima pripalo je oko 305.000.000 dinara a svim ostalim medijima 215.000.000 dinara“, naglasio je Brajović. On je posebno ukazao na činjenicu da Radio-televizija Vojvodine proizvodi i emituje programe na 13 jezika, po čemu je ovaj javni servis među jedinstvenim u svetu.

   U 2016. godini, kako je naveo Brajović, 50 od 166 opština i gradova, bez teritorije AP Kosova i Metohije, izdvojilo je novčana sredstva za konkurse za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja na manjinskim jezicima.

Izvor: Tanjug, UNS

Foto: Petar Videnov

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар