a
 

Фондация „Тангра” направи дарение на училищната библиотека на Гимназия „Св.Св. Кирил и Методий”

                              Дарение на Фондация “Тангра”

   Училищната библиотека на Гимназия „Св.Св. Кирил и Методий” в Димитровград продължава да се сдобива с нови заглавия.

   Освен дарението на група младежи от Перник, за което повече можете да прочетете тук, преди няколко дни училището посети и председателят на Общобългарска фондация „Тангра” от София. Както узнахме от Снежана Симеонов, директор на Гимназията, Фондацията е дарила на училището 20 броя луксозни вечни календари, печатани в тяхно издание, богати с илюстрации и полезни текстове. Темата на тазгодишното издание са чужди извори за българската история, така че календарите носят разнообразна информация за българите от Средновековието до Новото време.

   Гимназията получи и изключително качествени издания на книги: „История на Българската Академия на науките (първа част)”, „Българи и турци”, „Траките”, „Скретиска: Един път, един храм, един дворец и десет века история” на Веселина Вачкова и „Българите и полуостров Хиндустан” на Александър Илиев.

                              Дарение на група младежи от Перник

   Симеонова отправи особени благодарности към Фондация „Тангра”, както и към младите перничани и особено към господин Валентин Петков, който, както сподели, вече няколко пъти раздвижва инициативи за дарения, предназначени за училището.

Д. Йеленков

Фото: Дияна Йеленков

Написал/ла

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Без коментар

Оставете коментар