Privremeno ukinuta Uredba o sistemskoj kontroli granice

Dan nakon stupanja na snagu Uredbe Evropskog parlamenta o sistemskoj kontroli granica u Šengen zoni, komesar EU za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos, privremeno je obustavio njenu primenu zbog ogromnih gužvi na granicama.

Kako su prenele agencije, Avramopulos je takvu odluku doneo nakon što je upoznat sa problemima koji su uticali na protok saobraćaja.

“Dogovoreno je da se privremeno derogira primena navedene Uredbe za granične prelaze na unutrašnjoj granici prema Republici Sloveniji i Mađarskoj te da se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Evropskog ekonomskog prostora i Švajcarske Konfederacije”, saopšteno je iz Direkcije policije.

Inače, Uredba EP je na snagu stupila u petak, a njome su bile uvedene sistemske provere na unutrašnjoj granici Evropske unije između Hrvatske, Slovenije i Mađarske, kako prema državljanima trećih zemalja, tako i prema državljanima Evropskog ekonomskog prostora i Švajcarske Konfederacije kojima je omogućena sloboda kretanja.

U petak i subotu na granicama su se stvarale ogromne gužve, uprkos primeni svih raspoloživih tehničkih i ljudskih kapaciteta na graničnim prelazima Slovenije, Hrvatske i Mađarske.

Izvor: RTS, Tanjug

Foto: Uprava carina Republike Srbije

Тагове на публикацията
Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар