Tokom Uskršnjih praznika zaplenjeno preko kilogram zlata na Gradini i Batrovcima

Carinski službenici su tokom praznika na graničnim prelazima “Gradina” i “Batrovci” zaplenili oko 1.200 grama zlata.

Na graničnom prelazu “Gradina” je 17. Aprila prilikom izlazne kontrole zaplenjeno preko 750 grama zlata. Prekršaj je otkriven kada je za detaljnu kontrolu izdvojen automobil „Seat Alhambra“ bosansko-hercegovačkih registarskih oznaka. Njime je putovalo troje državljana BiH koji su rekli da sa sobom nose samo lične stvari.

Detaljnim pregledom je najpre kod jedne putnice u donjem vešu pronađeno oko 400 grama zlatne prašine i oko 70 grama lomljenog zlatnog nakita. Potom je kod druge putnice u brushalteru pronađeno 140 grama lomljenog zlata, da bi na kraju i kod trećeg putnika u novčaniku pronađeno oko 50 grama topljenog zlata. Zlato čija je vrednost procenjena na preko milion dinara zadržano je do okončanja prekršajnog postupka pokrenutog protiv svo troje putnika.

”Ekonomska kriza i skok cena plemenitih metala obično izazivaju novi talas nelegalnog prenošenja deviza i zlata” – kaže Ivan Ribać, načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina i dodaje da je ”samo na graničnom prelazu Gradina, od početka 2017. godine zaplenjeno preko 6 kilograma zlata, što je gotovo duplo više nego u celoj 2016.”

Prethodna zaplena zlatnog nakita dogodila se samo dva dana ranije, 15. aprila na ulaznoj strani graničnog prelaza Batrovci, kada je za detaljnu kontrolu izdvojen teretni kombi „Iveco“ nemačkih registarskih oznaka. Njime su putovala dvojica turskih državljana koji su prilikom susreta sa carinicima rekli da nemaju ništa što bi prijavili za kontrolu. Prilikom pregleda automobila, najpre je u kaseti za dokumenta pronađena koverta sa devet narukvica od belog zlata, teških oko 60 grama.

Potom je u ručnoj torbi suvozača pronađeno još 400 grama nakita od žutog zlata i pozlaćeni švajcarski ručni časovnik „Rodeo“. Vrednost zaplenjenog nakita je procenjena na oko 12.000 evra, a protiv putnika je pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom.

Izvor: Uprava carina Republike Srbije

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар