Nova rezolucija UN o bezbednosti novinara

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) pozdravlja rezoluciju Ujedinjenih nacija o bezbednosti novinara i pitanjima nekažnjivosti zločina koju je 20. novembra prihvatio Treći komitet Generalne skupštine UN, nadležan za društvena, kulturna i humanitarna pitanja. Očekuje se da Generalna skupština sredinom decembra usvoji taj dokument koji su već podržale mnoge države.

Rezolucija ukazuje na “specifične rizike sa kojima u obavljanju svog posla se suočavaju novinarke”, uključujući i online sferu, te na potrebu da se “delotvorno suzbija polna diskriminacija, uključujući nasilje, nejednakost i rodno zasnovane stereotipe”.

Samovoljno pritvaranje i zlostavljanje novinara i izazovi sa kojima se oni suočavaju u “digitalnom dobu” takođe se pominje u rezoluciji, u skladu sa zahtevima RSF-a.

Rezolucija poziva države članice UN da “učine sve kako bi sprečile nasilje, pretnje i napade na novinare i medije” i da razviju konkretne mehanizme za zaštitu novinara.

“Pozdravljamo novu rezoluciju Generalne skupštine UN, četvrtu po pitanju sigurnosti novinara od 2012. godine. Ona ukazuje na povećanu potrebu za akcijama za smanjenje zloupotreba prema novinarima i borbu protiv nekažnjivosti, započetih Akcionim planom Ujedinjenih nacija iz 2012. godine. Nadamo se brzoj i konkretnoj primeni tih principa”, izjavio je generalni sekretar RSF Christophe Deloire.

Izvor: RSF/NUNS

Foto: pixabay.com

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар