Svečano otvoren paviljon Hitne pomoći u Bosilegradu

Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, agencija američke  vlade, Program Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP, Vlada Republike Srbije i Opština Bosilegrad svečano su danas otvorili nove prostorije Hitne pomoći u Domu zdravlja u Bosilegradu. Nove prostorije omogućavaju pristup osnovnim hitnim medicinskim uslugama kako stanovnicima opštine Bosilegrad, tako i migrantima smeštenim u prihvatnom centru u bivšoj zgradi stare bolnice u Bosilegradu.

„Američka vlada, preko USAID-a, obezbedila je 1,3 miliona kako bi pomogla da 10 opština koje su najviše pogođene migrantskom krizom unaprede svoju infrastrukturu i javne usluge kako bi se lakše izborile sa efektima migrantske krize“ – rekao je američki ambasador u Beogradu Kajl Skat prilikom otvaranja novog paviljona Hitne pomoći i naglasio:

„U Bosilegradu smo obezbedili 118.000 dolara kako bi smo opremili nove prostorije Hitne pomoći. Građanima Bosilegrada dugujemo posebnu zahvalnost za topao prijem migranata koji su se našli u njihovoj opštini“.

Predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev zahvalivši se američkom ambasadoru i svim relevantnim međunarodnim i domaćim organizacijama, kao i Vladi Republike Srbije, između ostalog, je rekao da je Bosilegrad i njegovo stanovništvo uvek spremno da pomogne ljudima u nevolji, a to se pokazalo i prilikom prijema migranata iz Avganistana, Pakistana, Sirije…

„Mi smo hrišćani i uvek ćemo pomoći ljudima u nevolji. Izgradnjom i opremanjem novih prostorija Hitne pomoći u našem Domu zdravlja stvorili smo uslove da se sve neophodne urgentne medicinske intervencije mogu obaviti u našoj opštini. U takvim slučajevima je, kao što znate, vreme od presudnog značaja, a do sada smo morali hitne pacijente da transportujemo u susedne opštine i gradove“ -naglasio je Zaharijev, dodavši da će nove prostorije biti na raspolaganju i građanima opštine Bosilegrad i migrantima, kojima bude potrebna medicinska pomoć.

Zaharijev se zahvalio svim lekarima, medicinskim sestrama i svom osoblju Doma zdravlja na nesebičnom zalaganju da se pomogne svakom pacijentu, ali i naglasio da od pre dve nedelje u Domu zdravlja dolaze lekari specijalisti sa VMA Beograd, koji pak pružaju specijalističke usluge pacijentima opštine Bosilegrad.

Svečanosti je prisustvovao je i državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak, koji je naglasio da većina segmenata ljudskog razvoja je u neposrednoj nadležnosti  ili u velikoj meri zavisi od lokalnih vlasti, pa će u narednoj budžetskoj godini biti još više prisutni na celoj teritoriji Srbije.

Otvaranju novih prostorija Hitne pomoći u Domu zdravlja u Bosilegradu prisustvovali su i Svetlana Velimirović, zamenica Komesara za izbeglica, Žarko Petrović, tim lidera programa UN za razvoj, direktor Doma zdravlja dr Goran Vasilov, zamenik predsednika opštine Bosilegrad Stefan Stojkov, članovi Opštinskog veća, lekari i medicinske sestre Doma zdravlja, predstavnici medija i građani.

Pre otvaranja paviljona visoka delegacija koju je predvodio američki ambasador Kajl Skat posetila je opštinu Bosilegrad, gde su dočekani domaćinski uz izvodjene nekoliko koreografija od strane folklorne sekcije Sportskog društva “Mladost”.

Predsednik opštine Vladimir Zaharijev u svom kabinetu upoznao je goste sa potencijalima kojima raspolaže opština Bosilegrad i zatražio od ambasadora Skata i državnih funkcionera da omoguće organizovanje Biznis foruma, kako bi se potencijalni investitori zainteresovali za ovaj kraj, sa ciljem da se zaustavi ekonomska migracija.

U fotogaleriji pogledajte detalje sa svečanosti u Bosilegradu.

B. Ivanov

Foto: DIP Production

Tekst je deo projekta „Migrantska kriza pred očima“ koji se sufinansira sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u okviru konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za štampane medije, radio, internet medije i novinske agencije u 2017. godini.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Написал/ла

Божидар Иванов е роден през 1970 година. Макар че икономист по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1998 год. в Центъра за култура „Босилеград” - Радио-телевизия Босилеград, където като журналист и водещ вече 18 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Иванов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-водещ от 1998 до 2016 година, зад когото са наредени часове емисии, интервюта, репортажи... Сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с Радио телевизия Фокус, Телевизия 017 и Българското национално радио. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия, лауреат на значими журналистически признания, участник във всички семинари на BBC и активен участник в опазването на информирането на майчин български език чрез Комисията по информиране при Националния съвет на българското малцинство в Сърбия в първите два състава.

Без коментар

Оставете коментар