MUP: Koruptivna krivična dela – Hapšenja i u Pirotu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u prethodnih nekoliko dana, u više odvojenih akcija na suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije, koje su posebno vezane za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, uhapsili su 38 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2008. godine do danas počinili više koruptivnih krivičnih dela.

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni budžet Republike Srbije, budžete lokalnih samouprava i druga privredna i fizička lica oštetili za više od 7,6 miliona evra.

Akcije su u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, Upravom carina i Poreskom policijom, sprovedene na teritoriji Novog Sada, Subotice, Zrenjanina, Sombora, Sremske Mitrovice, Pančeva, Smedereva, Požarevca, Jagodine, Zaječara, Čačka, Užica, Pirota, Niša i  Novog Pazara.

Među uhapšenima su i četiri carinska službenika, bivši funkcioner opštine Bačka Topola, zaposlena u dve osnovne škole, radnik kompanije  „Dunav osiguranje“, bivše odgovorno lice filijale „Pireus banke „ u Novom Sadu, carinski agenti u špediterskim kućama, više odgovornih lica i zaposlenih u različitim privrednim društvima.

Krivične prijave u redovnom postupku podnete su protiv još 39 osoba, među kojima je pet policijskih službenika, carinski službenik, bivši funkcioner opštine Pećinci, bivše odgovorno lice Klinike za kardiohirurgiju – Klinički centar Srbije i još troje odgovornih lica u toj ustanovi, članovi Komisije za sport opštine Petrovac na Mlavi, odgovorno lice fudbalskog kluba „Trbunje“.

                                                *        *        *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pirotu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su odgovorno lice preduzeća  „Tigar Poslovni Servis“ P.P. (1962) i još dvoje zaposlenih u toj firmi, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Postoje osnovi sumnje da u zaposleni u preduzeću „Tigar Poslovni Servis“,   osumnjičeni M.Ć (1961) i S.S. (1979) , po nalogu osumnjičenog P.P. od januara 2012. do maja 2016. godine, falsifikovali račune navodnih troškova na službenim putovanjima i potom ih koristili za pravdanje novca koji im je dat na ime akontacije.

Sumnja se da je na taj način preduzeće „Tigar Poslovni Servis“ oštećeno za 2.617.104 dinara, koliko su protivpravno prisvojili osumnjičeni.

Za navedena dela krivična prijava u redovnom postupku podneta je protiv još dve osobe.

Osumnjičenima P.P., M.Ć. i S.S. određeno je zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Izvor i foto: mup.gov.rs

Тагове на публикацията
Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар