Intervju: Jovanka Marović, urednica portala “Glas Šumadije” – Profesionalni novinari nikada nisu bili u težoj poziciji

Na medijskoj sceni u Srbiji nedavno se pojavio novi medij civilnog društva – portal nazvan “Glas Šumadije”.

Urednik portala, Kragujevčanka Jovanka Marović, bivša je direktorka Radio-televizije Kragujevac; po završetku Gimnazije u Kragujevcu (smer Novinarstvo) i Pravnog fakulteta, na poziciji novinara najpre je radila u kragujevačkoj “Svetlosti”, a zatim i u “Nezavisnoj svetlosti”, čiji je bila i urednik, te u Radio Kragujevcu. Takođe, učestvovala je u osnivanju Nezavisnog udruženja novinara Srbije i bila članica Izvršnog odbora NUNS-a u jednom mandatu.

Portal “Glas Šumadije” pokrenula je zajedno sa još dvoje kolega – Nenadom Živadinovićem i Elizabetom Jovanović.

Portal „Glas Šumadije“ odnedavno je počeo sa radom. Kako je i sa kojim idejama i ciljevima došlo do nastanka ovog novog medija civilnog društva?

Kragujevac je jedini grad u Srbiji u kome ni tri godine nakon donošenja novih medijskih zakona nijednom nije raspisan konkurs za sufinansiranje javnog interesa u medijima. Za to vreme grad finansira (samo u 2017. godini sa 155 miliona dinara) Radio-televiziju Kragujevac, koju je kupio Radojica Milosavljević, a čija je privatizacija prošle godine poništena. Najznačajnija medijska kuća u ovom delu Srbije pretvorila se u partijsku televiziju. Druga regionalna televizija, Kanal 9, pod pritiskom dugova program je svela na prepisivanje vesti. Pored par portala i muzičkih radio-stanica, najozbiljniji informativni program u Kragujevcu ima crkveni Radio Zlatousti, zbog lokalne dozvole za emitovanje programa, ograničenog dometa. Većina profesionalnih novinara „proterana“ je iz Kragujevca i radi po Srbiji za privatne produkcije.

Ovaj uvod pravim kako bi se shvatila atmosfera u gradu u kome je, beleži Skerlić, 1905. godine izlazilo 11 glasila.

Dvoje kolega, iskusnih novinara, i ja danima smo razmišljali koji bi bio način da se u Kragujevcu pokrene medij koji bi bio blizak građanima, a nezavisan od političkih i drugih uticaja moći.

Priznajem da smo na umu uvek imali takozvane tradicionalne medije, koji bi bili u privatnom vlasništvu. U razgovoru sa kolegama iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine, i uz njihovu podršku i savete, shvatili smo da je medij civilnog sektora, ili još lepše – lokalne zajednice, što želimo da Glas Šumadije i postane.

Koje su teme kojima se bavite i kojima planirate da se posvetite u budućem radu – o čemu informišete i šta istražujete, šta kritikujete i šta hvalite?

Navešću ponovo dva primera: došlo je do eksplozije u Vojno-tehničkom zavodu u Kragujevcu. Kragujevčani su se o tome informisali preko društvenih mreža, uz neproverene i uznemirujuće informacije. Slično se dogodilo i kod nedavnog požara u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Pre su javili beogradski od kragujevačkih medija.

Naša ideja je da građane Šumadije pravovremeno informišemo o događajima, ali i da se kroz istraživačke tekstove bavimo temama koje su od značaja za građane, a koje se, iz raznih, najčešće koruptivnih razloga, skrivaju od javnosti.

Da li ste pri formiranju i koncipiranju portala imali uzore u nekim drugim onlajn medijima u zemlji?

Od portala slične orijentacije „gledali“ smo, pored Internet Portala Far, Južnih vesti i portala Magločistač, koji se bave temama od interesa građana u lokalnoj zajednici, i VOICE, koji je svakako medij koji bi mogao da bude uzor po otvaranju tema od interesa za širu društvenu zajednicu.

Kako portal za sada funkcioniše kada je u pitanju njegovo finansiranje i uređivanje (pogotovo kada znamo da je u pitanju mala redakcija), i kakav je odjek i interesovanje među čitaocima?

Interesovanje čitalaca je i za nas iznenađujuće. Kada je o finansiranju reč, pridružili smo se većini kragujevačkih novinara koji u ovom trenutku – volontiraju.

Što se uređivačke politike tiče, naša mala redakcija zajednički dogovara teme i ravnopravno utiče na donošenje svih odluka.

Kako ocenjujete medijsku scenu u Kragujevcu, ali i u Srbiji uopšte? Sa kakvim se problemima, iz Vašeg iskustva, suočava objektivno informisanje u današnjem društvu i koji su načini da se ti problemi reše?

Mislim da profesionalni novinari (kažem profesionalni, zato što danas u Srbiji imamo medije koji koriste nacionalno dobro – frekvencije za širenje mržnje, netrpeljivosti, neukusa i u propagandne svrhe i ti ljudi, svakako, nisu novinari) nikada nisu bili u težoj poziciji. Od ekonomskih pritisaka (vama su blizu Vranjske) do pretnji, vređanja i ponižavanja novinara.

Samo o meni je privatizovana Radio-televizija Kragujevac, čije su direktorka i urednica bile članice vladajuće Srpske napredne stranke, snimila serijal emisija u kojima je iznela niz neistina, označila me kao, maltene, najvećeg kriminalca u Kragujevcu, a vi protiv toga nemate načina da se borite.

Po čemu se mediji civilnog sektora razlikuju od državnih i privatizovanih? Koje su njihove prednosti, kakve im se odgovornosti, ali i poteškoće nameću, i kakvu budućnost mogu očekivati u Srbiji?

Trebalo bi da se razlikuju po tome što će im građani biti na prvom mestu. A kakva im je budućnost – onakva za koju se, svi zajedno, izborimo.

Kakva je, iz Vašeg iskustva, međusobna saradnja medija civilnog društva na teritoriji zemlje i postoji ili potreba da ta saradnja bude intenzivnija?

Pošto smo mi mlad medij, ne mogu da govorim o saradnji, ali mislim da je dobro krenulo. I naravno da bi morala da bude intenzivnija, jer samo kroz međusobnu podršku možemo da se izborimo sa neskrivenom željom vlasti da ugasi sve drugačije misleće.

D. Jelenkov

Foto: Glas Šumadije

Написал/ла

Дияна Йеленков е родена през 1988 год. в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград, след което образованието си продължава във Философския факултет в Ниш (специалност сърбистика) и в Нови Сад (където завършва магистърска степен по Сръбска филология: сръбски език и лингвистика). След това се качва във влака и се завръща в Димитровград. Тъй като винаги е била от децата, които предпочитат да си четат книжка под дървото, отколкото да играе на криеница, още от малка се интересува от литературата и езика, особено от диалекта на родния си край. Лексиката на димитровградския говор е било заглавието на магистърската й теза – речник с повече от 2000 думи, които се използват в този местен говор. В свободно време се занимава с писане (главно на проза, а от време на време и на поезия), и с превод на литературни текстове от български на сръбски (а когато иска и обратно). Някога творбите си от детското творчество публикувала в сборника „Радовичев венец”, поетическия сборник „Разиграни сънища” и в детското списание „Другарче”. В по-скоро време някои от текстовете й се появяват в списанието „Недогледи”, което публикува Философският факултет в Ниш, както и в литературните списания „Траг” и „Майдан”. 2015-а и първата половина на 2016-а год. са плодородни за израстване на литераторската й суета – донесоха й втора награда от конкурса „Воислав Деспотов” в Нови Сад, трета от конкурса за сатирична приказка в рамките на „Нушичияда” в Иваница, както и място сред трите наградени приказки от конкурса „Черната овца” (blacksheep.rs); с писанията си заема място и в сборника „Черти и резета 6” (сборник с най-добрите творби от конкурса „Андра Гаврилович” в Свилайнац), както и в стихосбирката „Синджеличевите чегарски огньове 26” на литературното сдружение Гласът на корените от Ниш. Нейни кратки приказки се намират сред отбраните и в следващите два конкурса „Черната овца”. Съвместно с колегата си Ратко Ставров и госпожица Доротея Тодоров обявиха поетично-прозаичен сборник „Допир”. Не устоя и на изкушението да се пробва като журналист – от позицията преводач и автор сътрудничи с onlajn списанието EMG магазин, а от време на време публикува текстове и в портала blacksheep.rs.

Без коментар

Оставете коментар