Tri zaplene na graničnom prelazu Gradina

Carinici su u poslednja dva dana na graničnom prelazu Gradina u tri navrata zaplenili neprijavljene evre, marihuanu i raznoliku robu, među kojom su se našla čak i creva za kobasice.

Poslednji prekršaj otkriven je 22. februara 2018. godine, kada je na carinsku kontrolu stigao „mercedes-benc“ turskih registarskih oznaka koji je iz Nemačke ka Turskoj vozio turski državljanin u društvu još jednog muškarca.

Na pitanje carinskih službenika šta imaju da prijave, odgovor je glasio 15.000 evra. Posumnjavši u to, carinici su u saradnji sa graničnom policijom detaljno pregledali putnike, automobil i njihov prtljag. Prilikom kontrole putnika pronađeno je pomenutih 15.000, ali su u gepeku u torbi među ličnim stvarima nađena još dva svežnja novčanica, u svakom po 10.000 evra.

Od ukupno 35.000 evra, putnicima je vraćen dozvoljen iznos od 10.000, koji na carini ne mora da se prijavi, a zadržano je neprijavljenih 15.000.

Istog dana, takođe na izlazu tog graničnog prelaza, iz „BMW-a“ nemačkih registarskih oznaka koji je vozio nemački državljanin turskog porekla u društvu jednog saputnika, zaplenjena je manja količina marihuane.

Naime, carinici su posumnjali u izjavu putnika da nemaju ništa da prijave, pa su u saradnji sa graničnom policijom detaljno izvršili pregled putnika i automobila.

Tom prilikom je u gepeku, u metalnoj kutijici koja se nalazila u torbi među ličnim stvarima putnika pronađeno oko 5 grama ove droge.

Dan pre toga carinici su na Terminalu Gradina, zbog sumnje u povredu prava intelektualne svojine zadržali veću količinu garderobe i parfema, ali su tom prilikom zaplenjene i ampule stomatoloških anestetika, pa čak i usoljena životinjska creva za kobasice.

Prekršaj je otkriven kada je na carinsku kontrolu stigao kamion pirotskih registarskih oznaka koji je od Bugarske ka Srbiji vozio 53-godišnji Piroćanac. Na pitanje carinika da li ima nešto da prijavi za kontrolu, odgovor vozača je bio da transportuje samo PVC ambalaže za pakovanje i da osim toga nema ništa.

Međutim, detaljnim pregledom kabine i fabričkih sanduka predviđenih za prevoz paleta pronađeno je mnogo najrazličitije neprijavljene robe – od sumnjive markirane garderobe i istih takvih parfema do anestetika i životinjskih creva.

Carinski službenici su ovom prilikom zadržali približno 200 odevnih predmeta  (muških i ženskih majica, farmerki i jakni), 59 bočica parfema raznih brendova i 2.100 patrona rastvora za lokalnu anesteziju prilikom stomatoloških intervencija.

Među ovom šarolikom robom našlo se čak i 40 kilograma usoljenih životinjskih creva za kobasice.

Vrednost ovog neobičnog prekršaja iznosi više od 4.000 evra.

Izvor i foto: Uprava carina Republike Srbije

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар