Praznik Bugarske u Beogradu u znaku dobre političke atmosfere

U hotelu „Metropol“ u Beogradu Bugarska je obeležila svoj nacionalni praznik, 3. mart kada se oslobodila od petovekovnog otomanskog ropstva. Svečanost je organizovala Ambasada Republike Bugarske u Beogradu.

Svoj prigodni govor Njegova ekselencija, ambasador Radko Vlajkov je započeo pričom o martenici, koju je zajedno sa ćirilicom Bugarska unela u evropsku porodicu naroda i kultura.

Zbog toga, rekao je Vlajkov, građani Srbije ne treba da se boje za svoju  identičnost. On je rekao da je Bugarska uspela da na dnevni red EU  ponovo vrati učlanjene Srbije i drugih zemalja regiona.

Vlajkov je takođe istakao da je Bugarska kao predsedavajuća Unijom  uspela da stvori neophodnu energiju za neprekidan kontakt lidera zemalja kandidata sa liderima EU. Kao primer naveo je i jučerašnji Žan Klod Junkera u Sofiji sa liderima Zapadnog Balkana.

Kulminaciju bugarskog predsedavanja i želje za što tešnjim vezama Zapadnog Balkana i EU Vlajkov je najavio za 17.  maj u Sofiji, kada će prvi put posle 2003. doći do direktnog susreta predstavnika zemalja kandita sa Balkana i najviših predstanika EU.

Vlajkov je izneo i uverenje da srpska politička elita razume važnost tog trenutka, kao nadu da će se reforme sprovoditi, što je pre svega u interesu srpskog naroda, a ne Brisela.

On je izneo i podatak da su lideri Srbije u Bugarske tokom prošle   godine razgovarli više puta nego za proteklih šest ili sedam godina, pri čemu je jako važno da u prvom planu nisu bili problemi iz prošlosti, nego zajednička  budućnost.

„Nikada u istoriji srpsko-bugarskih odnosa nije postojala bolja politička atmosfera“, rekao je Radko Vlajkov.

Kao rezultat toga Vlajkov je izneo i impresivne podatke o međusobnoj trgovinskoj razmeni, koja je za samo godinu porasla 39 procenata i premašila cifru od milijardu evra.

Kao posebnu važnu oblast u kojoj je postignut napredak, Vlajkov je apostrofirao bugarsku nacionalnu manjinu u Srbiji, rekavši da hoće da veruje da su predrasude i govor mržnje koji su raspirivani više od veka, kako prema Bugarskoj, tako i prema bugarskoj nacionalnoj manjini, definitivna prošlost.

On se obratio i predstavnicima bugarske manjine, rekavši da su se sada uverili koliko je Bugarskoj stalo do njih, jer su gotovo pri svakom bilateralnom susretu bili važna tema.

Zato je apelovao na bugarsku manjinu da koristi sva prava koje im daje srpsko zakondovstvo i da razumno izabere svoj novi Nacionalni savet, ali isto tako i ne zaboravi da Bugarska stoji iza svakog od njenih pripadnika.

Svečanosti u hotelu „Metropol“ pored predstavnika diplomatskog kora, prisustvovale su i zvanice iz gotovo svih oblasti života u Srbiji, kao i predstavnici Internet Portala FAR.

Radko Vlajkov, obraćanje zvanicama u hotelu „Metropol“ u Beogradu

Slobodan Aleksić Ćosa, Beograd

Foto: S. Aleksić/Ambasada R. Bugarske u Beogradu

Написал/ла

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Без коментар

Оставете коментар